Blogi

Vesa Uusi-Kilponen: Saastetta ja sardiineja

Puun polttaminen tuottaa  ilmaan pienhiukkasia, jotka aiheuttavat vakavaa haittaa terveydelle. Huonosti palava puu on se pahin. Suomessa kuolee noin 250 ihmistä vuodessa tästä syystä, koko maailmassa miljoonia.

Suomessa tulisijoista, takoista ja kiukaista tulevat saasteet ovat selvästi Pohjoismaiden suurimmat. Talvella torpan piipusta nouseva, romanttiseltakin vaikuttava savuvana onkin tosiasiassa kuolemaa kylvävä elämisen merkki.

Liikenteen aiheuttamat päästöt vähenevät koko ajan moottorien kehityksen myötä, joten niiden osuus päästöistä on enää pieni. Pitäisi varmaan ottaa autoista tuttu romutuspalkkio käytäntöön tulisijoiden modernisoimisessa.

Roskien poltosta sitä saastetta sitten tuleekin rutkasti. Kun täältä ylhäältä Torreblancasta katselee savuavia roskasoja, niin ei yhtään käy omantunnon päälle omassa takassa iloisesti palavat koivuklapit. Kiuas on sentään sähköllä lämpiävä.

Varmasti suurta haittaa osalle paseolla asuvista on aiheuttanut sardiinien kypsentämiseen tarvittavien oliivipuiden palamisesta aiheutuva pistävä sininen käry.

Ihmisille hajuaisti on se tärkeä muistikanava nuoruuteen, jolloin nautittiin nuotioista, puusaunoista, makkaran käristämisestä. Ei nyt ihan kuitenkaan kaskenpoltosta.

Mistähän keksittäisiin uusia romanttisia asioita, kun ilmat on pilattu ja vedet saastutettu? Pitää kai löytää tie omaan sisimpään.

Vesa Uusi-Kilponen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa