Uutiset

Veroilmoitus odottaa tekijäänsä

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Leena Toivonen muistuttaa, että osoitetiedot on hyvä pitää ajantasalla, jos verottaja kyselee jälkeenpäin veroilmoituksesta.

Sähköinen allekirjoitus helpottaa espanjalaisen veroilmoituksen tekemistä. (Kuva: Mika Heikkilä)

Sähköinen allekirjoitus helpottaa espanjalaisen veroilmoituksen tekemistä.

Espanjan verottaja aukaisi tänä vuonna netissä täytettävän veroilmoitussivuston kuukautta tavallista aiemmin. Vuoden 2018 veroilmoitus on ollut mahdollista tehdä jo huhtikuun alkupäivistä lähtien ja sen täyttämiseen on aikaa 28. kesäkuuta asti.

Viime vuonna verotettavan tunnistamiseen riitti nie-numero sekä pankkitilin viisi viimeistä merkkiä. Tänä vuonna nie-numeron lisäksi tarvitaan residenssi- tai kansankielellä vihreänkortin kääntöpuolella oleva tunnistenumero.

– Niillä verovelvollisilla, joilla on vielä käytössään iso lakana (A4-kokoinen), niin tunnistenumero on etupuolella, mutta se ei ole aina toiminut, kertoo Torremolinosissa toimistoaan pitävä asianhoitaja Leena Toivonen.

Ongelmien välttämiseksi Toivonen on auttanut asiakkaitaan anomaan sähköistä allekirjoitusta naapurissa sijaitsevasta Diputación de Málagan sivukonttorista.

– Eri paikkakunnilta kuten Málagassa on myös muita valtion virastoja, joista sitä voi hakea, Toivonen kertoo.

Sähköisestä allekirjoituksesta huolimatta veroilmoituksen täyttämisessä on ollut tänä vuonna tunnisteongelmia. Sen takia Toivonen painottaa, että erityisesti niiden verovelvollisten, joilla ei vielä ole sähköistä allekirjoitusta on syytä tehdä ilmoitus hyvissä ajoin.

Toivonen ihmettelee verottajan tapaa vaihtaa tunnistautumista vuosittain.

– He todennäköisesti haluavat kaikkien siirtyvän käyttämään sähköistä allekirjoitusta.

Sähköistä allekirjoitusta varten verovelvollisella pitää olla mukana passi tai henkilökortti sekä residenssitodistus.

Toivonen myös muistuttaa, että residenttien täytyy pitää osoitetietonsa ajan tasalla tai muuten verottajan mahdollinen kysely ei tule perille ja verovelvolliselle lätkäistään automaattisesti lisävero.

– Espanjassa ei ole keskitettyä osoitteenmuutosta kuten Suomessa, Toivonen huomauttaa.

Sen takia osoitteenmuutos on tehtävä pankkien, vakuutusyhtiöiden, puhelinoperaattoreiden ja ynnä muiden toimijoiden lisäksi vähintään neljään eri virastoon eli Policía Nacionaliin, patronatoon, verottajalle ja terveyskeskukseen.

Mika Heikkilä

Veroilmoitus vaaditaan, jos:

  • espanjalaisen työnantajan maksama palkka on enemmän kuin 22.000 euroa vuodessa tai toisen espanjalaisen työnantajan maksama palkka ylittää 1.500 euroa vuodessa.
  • ulkomaalaisen työnantajan maksama palkka on enemmän kuin 12.643 euroa vuodessa.
  • sinulla on vuokra-asunto. Lyhytaikaisesta – alle 2 kuukautta – vuokrauksesta vero maksetaan täysimääräisenä. Yli kahden kuukauden vuokrasopimuksen tulosta voi tehdä 60 prosentin verovähennyksen.
  • Myös kakkosasunnosta pitää maksaa veroa.
  • Verottaja voi kysellä verotuksestasi takautuvasti viiden vuoden ajan eli esim. vuoden 2013 verotus vanhenee nyt 30. kesäkuuta.
Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa