Varman päälle ei pidä laskea, sen olemme varmasti tänä vuonna oppineet. Tulee pävittäin uusia ohjeistuksia, jotka sitten muuttuvat hetkessä.
Muistan 90-luvun alussa “antivarman” tapahtuman. Asuin jo silloin Ranskassa. Piti lähteä duunimatkalle Aleppoon ja Amsterdamin lentokentällä ajattelin nostaa viimeiset Ruotsin kruunut seinästä, Syyriassahan se olisi ollut mahdotonta. Jalat heittivät lonkkaa, kun seinä ei antanutkaan vaatimaani summaa. En ollut seurannut lähtöpäivän aattona Ruotsin uutisia; kruunu oli pudonnut kolmellakymmenellä prosentilla. Miltei tyhjin taskuin astelin koneeseen ja vatsassa kirveli.
Espanjassa istuu sitkeästi usko, että karkausvuodet ovat kirottuja. Kavereiden kanssa muisteltiin viimeistä karkausvuotta, sehän oli 2016. Mitäs kummaa silloin tapahtui? Yksi kavereista muisti: Trumphan valittiin presidentiksi vastoin kaikkia odotuksia, siinä oli kirousta kerrakseen.
Kirjoittamishetkellä odotellaan vatsa vääränä USA:n vaalien tuloksia, vaikkakaan kaikkia ääniä ei olla vielä laskettu, niin Trump on jo mielestään voittaja ja vaatii postiäänien hylkäämistä, koska kaikki on petosta. Varman päälle ennen aikojaan…
Kuluva karkausvuosi on ollut yhtä piinaa myös Espanjan kuningashuoneelle. Ex-kunkku lähti häntä koipien välissä Abu Dhabiin rauhoittumaan. Kas kun tutkittiin hänen mahdollisia hämäriä toimiaan. Niistä vapautettiin, koska toimiessaan oli vielä kuningas ja koskematon. Mutta nyt tutkitaan mystisiä pankkikortteja, joita exän perhe on käyttänyt henkilökohtaisiin kuluihinsa, mukaanlukien doña Sofia. Kortit eivät ole Borbónien nimissä, rahojen alkuperä hämärä ulkomailta. Ei ollutkaan varman päälle tuo elo, poikansa veti vuosiavustuksen isältään. Onko seuraava siirto mahdollisesti tittelin poisottaminen?
Kimmo Sahlman