Uutiset

Vaaralliset toukat ovat jälleen liikkeellä

Näistä kulkueista kannattaa pysyä erossa. (Kuva: Marketta Hamara)

Jokavuotinen riesa, isokulkuekehrääjän toukat, ovat jälleen liikkeellä. Pinjapuissa viihtyvät toukat laskeutuvat keväisin puista maahan ja alkavat muodostaa pitkiä, jopa metrin mittaisia ketjuja.

 

Letkat voivat olla hauskan näköisiä, ja vetää puoleensa esimerkiksi koiria ja ihmislapsia. Niistä kannattaa kuitenkin pysyä erossa, sillä söpöt pallukat sisältävät vaarallista myrkkyä. Jokaisella toukalla on noin 500.000 poltinkarvaa. Niiden sisältämä myrkky aiheuttaa voimakkaita allergian tyyppisiä paikallisreaktioita sekä ankaria kipuja. Jos koira esimerkiksi saa myrkkyä tassuihinsa, se alkaa nuolla niitä, ja näin myrkky leviää suuhun. Siellä se voi aiheuttaa vakavia vaurioita syövyttäen esimerkiksi kielestä osan pois.

Isokulkuekehrääjän toukat voivat olla vaarallisia myös ihmisille. Pienet lapset voivat luonnollisesti olla kiinnostuneita hassuista karvamadoista, ja mennä kokeilemaan miltä ne tuntuvat. Aikuisille poltinkarvojen aiheuttamat reaktiot voivat olla voimakkaita, ja kestää pitkään, mutta ovat harvoin todella vaarallisia. Pienten lasten tilanne on toinen, ja lääkäriin on syytä hakeutua.

Mitä pidit jutusta?
+1
124
+1
4
+1
8
+1
4
+1
33
+1
14

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

  Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin...

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa