Blogi

USA:n vaalista vielä kampanjoitakin rumempi

Yhdysvaltain päättyneet presidentinvaalit hakevat rumuudessaan vertaistaan maan historiassa. Näin siitä huolimatta, että 1800-luvulla poliittinen kahtiajako aiheutti jopa sisällissodan.

Istuva presidentti Donald Trump alkoi jo kesken ääntenlaskennan puhua vaalipetoksesta. Vilpistä ei kuitenkaan ole mitään näyttöä. Hän vaati myös ääntenlaskennan pysäyttämistä.

Sekoilun huipentumana voidaan pitää julistautumista voittajaksi ääntenlaskun ollessa pahasti kesken.

Torstaiaamuna näytti siltä että haastaja, demokraattien Joe Biden voittaa täpärästi ja kokoaa voittoon tarvittavat 270 valitsijamiestä.

Siihen saattaa kuitenkin kulua pitkä aika, ennen kuin maahan saadaan ihan lainmukaisesti presidentti. Viimeistään joulukuun puolivälissä valinnan pitäisi olla lopullisesti selvillä.

Yhdysvalloissa on tapana, että kakkoseksi jäänyt ehdokas tunnustaa tappion ja onnittelee voittajaa. Nyt sitä on turha odottaa, jos käy kuten näyttää, eli Biden voittaa.

Trump on luvannut viedä tulokset korkeimpaan oikeuteen. Hän ei kuitenkaan siihen yksin pysty. Vaaditaan äänten laskennassa selviä puutteita, laiminlyöntejä tai virheitä, jotta tulos oikeusteitse etenisi.

Toistaiseksi vaalitarkkailijat eivät ole ongelmista raportoineet.

Vielä on täysin arvailujen varassa, mitä tapahtuu kaduilla. Maan tilanne on kärjistynyt huippuunsa ja kuumentunut. Ihmiset marssivat kaduilla. Bidenin kannattajat marssivat laskennan loppuun saattamisen puolesta ja Trumpin kannattajat vaativat laskennan keskeyttämistä.

Torstaiaamuna Suomen aikaa paikalliset toimittajat raportoivat asein varustautuneesta ryhmästä ääntenlaskupaikan edessä. Poliisit olivat suojanneet alueelta poistuvia toimittajia.

Trump tuskin rauhoittelee kannattajiaan. Hän käy todella kovilla kierroksilla ja suoltaa toinen toistaan kovempia syytöksiä vaalijärjestelmää kohtaan ilman minkäänlaisia perusteluja.

Olkoon voittaja lopulta kumpi tahansa, suurin häviäjä on vaalijärjestelmä, jonka avulla toteutetaan demokratiaa, eli kansa päättää poliittisista johtajistaan äänestämällä.

Jos usko äänestämisellä vaikuttamiseen horjuu ja syntyy epäuskoa vaalituloksen luotettavuudesta, menetetään paljon ja pitkiksi ajoiksi.

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on monimutkainen. Kussakin osavaltiossa äänestäjät valitsevat presidentin valitsijamiehet, jotka sitten valitsevat presidentin. Osavaltioilla on myös hieman toisistaan poikkeavia tapoja laskea esimerkiksi postitse annetut äänet.

Nyt kun pandemian takia postiääniä annettiin paljon aikaisempaa enemmän, aiheutti se jo ennakkoon pohdintoja postin kyvystä toimittaa äänet ajallaan.

Trump johti, kun ääniä oli laskettu vähän ja postiääniä vielä paljon vähemmän.

Demokraattiehdokasta äänestetään Trumpia enemmän postitse, samoin suurissa kaupungeissa suositaan demokraatteja. Kun näin on, Biden sai ääniä loppuvaiheessa Trumpia enemmän, koska postiäänten ja suurten kaupunkien äänten laskenta vie muita enemmän aikaa.

Sinänsä siis ihan odotettua, mutta Trumpin mukaan tuo ilmiö kertoo äänten peukaloinnista.

Biden on jo nyt saanut ääniä enemmän kuin yksikään presidenttiehdokas häntä aikaisemmin. Valitsijamiehiin perustuvassa vaalijärjestelmässä ratkaisee kuitenkin osavaltioissa valittujen valitsijamiesten määrä.

Siksi valinnasta tuli nyt äärimmäisen tiukka.

Yhdysvalloilla on nyt suuria ongelmia edessään. Työttömyyskorvaukset ovat loppumassa kymmeniltä miljoonilta, miljoonia uhkaa häätö vuokrakodeistaan ja vihanpito uhkaa kääntyä katuväkivallaksi. Helppoa kautta valitun on turha odottaa, istuu Valkoisessa talossa kuka tahansa.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos

Mitä pidit jutusta?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa