Hyvinvointi

Tuoretta, maukasta ja edullista: Kauden hedelmät

Granaattiomena sisältää runsaasti kaliumia, C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa.

Hedelmät ja vihannekset kannattaa hankkia tuoreena satokauden mukaan.

Kasviksia ja hedelmiä ostaessa kannattaa hyödyntää aina satokausikalenteria, sillä sesongin aikana kypsyvät tuotteet ovat kaikkein tuoreimmillaan, maukkaimmillaan ja edullisimmillaan.

Luontaisella satokaudellaan vihannekset ja hedelmät kuormittavat luontoa vähemmän, kun niitä ei tarvitse varastoida tai kuljetella pitkään. Myös ravintoainesisältö on rikkaimmillaan.

Espanjassa kausituotteet löytyvät helpoiten toreilta, kauppahalleista ja pienistä vihannespuodeista, joiden hyllyt notkuvat värikkäitä sekä vitamiinipitoisia luonnon antimia.

Espanjan satotuotteista löytyy tietoa muun muassa kasvisten ja hedelmien satokausikalentereista, jotka on julkaissut Espanjan maatalous-, kalastus-, elintarvike- ja ympäristöministeriö eli Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente.

Ministeriö on julkaissut myös aiheeseen liittyvän kirjan, jossa on tietoa vihanneslajikkeista, niiden sesongeista, ravintoarvoista ja tuotantotavoista Espanjassa.

Virtaa hedelmistä

Lokakuun satotuotteita ovat hedelmien osalta omena, päärynä, mango, mandariini, kiivi, granaattiomena, banaani, viinirypäleet sekä erikoisemmat persimon ja chirimoya.

Sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Omena sisältää muun muassa foolihappoa, C-, E- ja K-vitamiinia, kivennäisaineista kalsiumia ja kaliumia sekä erilaisia fytoravinteita.

Myös punaisissa ja sinisissä viinirypäleissä on runsaasti tärkeitä fytoravinteita, kuten polyfenoleja,

resveratrolia ja antosyaania.

Ihmiskehossa nämä lukuisat fytoravinteet toimivat antioksidantteina suojellen verisuonia, alentaen kolesterolia ja hilliten tulehduksia.

Viinirypäleissä on myös joukko vitamiineja, kivennäisaineita, hivenaineita ja tanniinia.

Granaattiomena on todellinen taideteos, jonka punaiset siemenet sisältävät runsaasti flavonoideja, kuten antosyaaneja, kversetiinia ja fenolihappoja. Lisäksi granaattiomenassa on polyfenoleja.

Tämä voimakas hedelmä sisältää myös runsaasti kaliumia, C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa.

Yli 250 tieteellistä tutkimusta osoittaa, että granaattiomenalla on positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään ja niveltulehduksiin.

Persimon eli kaki muistuttaa ulkonäöltään kellertävää tomaattia. Chirimoya on puolestaan hedelmäkasvi, jonka maku on kuin sekoitus ananasta, banaania ja mansikkaa.

Marjojen osalta lokakuussa kannattaa ostaa herkullisia vadelmia, joissa on korkea vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus. Kalium, magnesium ja foolihappo ovat vain muutamia niistä.

Sonja Riihikangas

Lue myös: Tuoretta, maukasta ja edullista: Kauden kasvikset

Mitä pidit jutusta?
+1
31
+1
2
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Saanut?

  Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison...
Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Kumpi voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa