Pikauutiset

Torstain pikauutiset

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Uutiskatsaus Espanja 23.5.219

Uutiskatsaus Espanja 23.5.219

Espanjassa tuli julki eilen korkeimman oikeuden päätös, jossa todettiin työkyvyttömyyseläkettä saavan henkilön toimiminen työelämässä eläkkeellä ollessaan lailliseksi. Paikallinen ”KELA” oli tulkinnut asian aiemmin toisin. Näin ollen voit saada tiettyjen kriteerien täyttyessä työkyvyttömyyseläkettä ja olla palkkatyössä. Vaikka asia kuulostaa yksinkertaiselta, on se todellisuudessa hyvin monimutkainen. Tässä tapauksessa Kokkina aiemmin työskennellyt mies sai työkyvyttömyyseläkkeellä ollessaan toimia atk-suunnittelijana 6 tuntia päivässä.

Kommentti: Asiaan liittyen muistutan, että joitakin suomalaisia aiemmin houkutellut sairaseläkkeen verovapauskäytäntö on muuttunut Espanjassa. Kannattaa siis selvittää asiat tarkasti ennen kuin muuttaa nollaverot kiikarissa Espanjaan.

Madridin eli siis Espanjan hallinnon mukaan, Katalonia on saanut erilaisia tukia vuodesta 2012 alkaen noin 75 miljardia euroa, joten asioiden pitäisi siis olla hyvällä mallilla, eikä järkevää syytä autonomisille hankkeille ole.

Kommentti: Kehottaisin lukijaa kohtalaiseen lähdekritiikkiin kaikkeen Kataloniaa koskevaan tietoon, joka tulee Madridista. Oman käsitykseni mukaan Katalonian alue maksaa edelleen enemmän Madridiin, kuin mitä se saa erilaisina tulonsiirtoina takaisin.

Asuntojen vuokrahinnat ovat erään tilaston mukaan pysähtyneet. Tosin Madridin alueella on vielä nousua, koko maa huomioon ottaen nousua ei enää ole havaittavissa. Teoriassa tämä ilmiö tarkoittaa sitä, että vuokrahinnat olisivat saavuttaneet lakipisteensä, mutta tilanne voi muuttua. Espanjassa keskimääräinen vuokrahinta per neliö on noin 8,5 euroa.

Kuuluisa eläkkeellä ollut espanjalaispoliitikko Eduard Punset on kuollut.

Fernando Alonso on ilmeisesti kieltäytynyt ajamaan Indy-500 kisaa ostetulla paikalla. Alonso karsiutui kisasta aiemmin, mutta kisaan voi ostaa paikan, josta Alonso ilmeisesti aikoo kieltäytyä.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa