Blogi

Tasa-arvoisempi blues?

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Eräs nykyajan keskeisistä arvoista on tasa-arvo. Oikein ymmärrettynä se on kannatettavaa. Samasta työstä jokaiselle kuuluu tietenkin sama palkka. Kaikkia ihmisiä tulee myös kohdella yhdenvertaisina.

Jos tasa-arvosta tulee kaiken mittari, se voi toisaalta kääntyä itseään vastaan. Englantilaisen kirjailijan ja lehtimiehen George Orwellin (1903-1950) kirjassa ’Eläinten vallankumous’ maanviljelijän tilalla eläimiä on kohdeltu huonosti ja ne päättävät tehdä vallankumouksen. Sen johdossa ovat siat. Lopulta ne valtaan päästyään polkevat toisten eläinten oikeuksia törkeästi ja kohtelevat näitä huonosti. Tasa-arvon ideaalinen aate muuttuu irvikuvakseen. Sen sanomaksi tulee: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”.

Tuo Orwellin oiva ajatus ”tasa-arvosta” sopii hyvin myös ihmisiin. Kaikille tasa-arvo ei ole sama asia. Irvikuvia siitä löytyy ympäri maailmaa. Black Lives Matter oli jälleen kerran eräs muistutus sellaisesta. Silti Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen mukaan kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi. Tosin tasa-arvo koski alun perin kai vain valkoihoisia varakkaita miehiä?

Tasa-arvoon kuuluu ihmisen oikeus pitää kiinni omasta vakaumuksestaan ja juuristaan. Suvaitsevaisuutta korostetaan. Ongelmana näyttää kuitenkin olevan että joittenkin näkemyksiä, arvoja ja syntyperää suvaitaan enemmän kuin toisten. Black Lives Matter muistutti jälleen siitä että tasa-arvoisempi blues taitaa olla edelleen säveltämättä?

Fjodor Dostojevski (1821-1881) on sanonut: ”On helpompi tuomita ihminen kuin ymmärtää häntä”. Toisen ymmärrys lienee kuitenkin hyvä lähtökohta jotta tasa-arvo voi toteutua.

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa