Tamperelaisen ruokakulttuurin ikoninen herkku, Tapolan musta makkara, on saapunut Aurinkorannikolle. Fuengirolan Uusi Refla-ravintola aloitti yhteistyön Tapolan kanssa, ja nyt makkaraa saa sekä annoksina ravintolassa että ennakkotilauksesta kotiin vietäväksi.
-Meidän ensimmäinen tilauksemme 80kg loppui hetkessä. Nyt meillä on tuplakokoinen tilaus saapumassa rannikolle ja sen pitäisi olla täällä ihan lähipäivinä, iloitsee ravintoloitsija Marko Levander.

Levanderin mukaan idea mustan tuomisesta etelään lähti liikkeelle asiakkaiden toiveista.
– Tamperelaisia käy Reflassa paljon, ja joku ehdotti mustaa makkaraa. Tapolaan otettiin yhteyttä, ja pian yhteistyö oli käynnissä, Levander kertoo.
Refla on keskittynyt urheilun näyttämiseen, joten Tapparan ja Ilveksen faneja on runsaasti ravintolan kanta-asiakkaissa.
Tapola tykkää huumorikampanjasta
Mustan makkaran sylttytehtaalla Tampereella katsellaan hymyillen mustan voittokulkua Andalusian aurinkorannoilla.
-Kaikki on sujunut Tapolan kanssa hienosti. He suhtautuivat melko rentoon ja humoristiseen some-mainontaammekin positiivisesti.
– Ihmiset tilaavat ja maistelevat uteliaina. Moni yllättyy, miten hyvää se on – ja harvinaistahan se on, että Espanjan auringossa saa tamperelaista mustaa makkaraa, Levander naurahtaa.
Musta vs morcilla
Espanjalaiset eivät ole vielä löytäneet herkkua, mutta suomalaisille se on nostalginen makumatka kotimaahan. Levander uskoo, että Tapolan tuotteista tulee Reflalle uusi menestys.
-Itsekin maistoin Tapolan mustaa ensimmäisen kerran elämässäni Reflan terassilla ja hyvää oli, Levander kehaisee.
Yksi Espanjan suosituimmista herkuista on verimakkara morcilla. Parhaat morcillat tulevat Burgosin alueelta Pohjois-Espanjasta. Vaikka sekä Tapolan musta, että Burogosin morcilla ovat molemmat verimakkaroita, ne ovat keskenään varsin erilaisia tuotteita. Morcillan rakenne on Tapolaa tiiviimpi ja siinä on hieman tuhdimmin mausteita.
Fuengirolan kaupungin johto vieraili muutama vuosi sitten Tampereella, heille tarjottiin monia paikallisia herkkuja. Apulaispormestari Rodrigo Romero ei erityisesti innostunut Tapolan mustasta.
-Kaikki muu ruoka oli kerrassaan loistavaa, mutta se verimakkara oli melko vaisu verrattuna parhaisiin espanjalaisiin morcilloihin, Romero totesi tuolloin.





