Koronaseuranta Uutiset

Tänään päätöksiä mahdollisista rajoitusten tiukentamisesta

Isehallintoalueiden katseet ovat jälleen kääntyneet keskushallinnon suuntaan. Espanjan terveysministeri Salvador Illa on kovien paineiden alla, kun maakunnista vaaditaan väkevämpiä oikeuksia rajoitteiden asettamiseen.

Viime yönä astuivat voimaan uudet matkustusrajoitteet, jotka esimerkiksi kieltävät liikkumisen Aurinkorannikon kuntien välillä. Tänään Espanjan hallituksen keskeiset ministerit  ja itsehallintoalueiden johtajat, sekä johtavat terveysasiantuntijat kokoontuvat päättämään mahdollisista uusista työkaluista viruksen leviämisen estämiseksi.

 

Pöydällä on ainakin usean itsehallintoalueen pyyntö aloittaa ulkonaliikkumiskielto jo klo 20. Itsehallintoalueiden toimivalta ei tällä hetkellä riitä tällaisen päätöksen tekemiseen. Esimerkiksi Andalusian presidentti Juanma Moreno on painokkaasti vaatinut tällaista mahdollisuutta.

Toinen Andalusian esittämä vaatimus koskee kuntia, joissa ilmaatuvuusluku nousee yli 1.000/100.000/14vrk. Juanma Morenon mukaan Espanjan hallituksen tulisi julistaa tällaisiin kuntiin täydellinen ulkonaliikkumiskielto, lock down.

Jotkin itsehallintoalueista kuten Castilla y Leon vaativat todella jykeviä oikeuksia rajoitusten määrittelyyn. Jopa täydellisen ulkonaliikkumiskiellon, lock downin julistamisoikeutta on vaadittu.

Espanjan terveysministeri Salvado Illa on suhtautunut melko kriittisesti uusiin rajoituksiin. Hänen mielestään itsehallintoalueilla on nyt jo riittävästi työkaluja viruksen hillitsemiseen, niitä pitää Illan mukaan käyttää tehokkaasti. Hän ei kuitenkaan ennakolta poissulje mahdollisuuksia uusien rajoitteiden asettamisesta.

Uusien rajoitusten asettaminen on kiusallinen ja vaikea päätös Espanjan hallitukselle. Mikäli uusia vaaditun kaltaisia rajoitteita asetetaan, se vaatii uuden hätätilalain asettamista. Tässä tulee jälleen vastaan puoluepolitiikka. Hallitus joutuisi neuvottelemaan opposition kanssa uusista säännöistä ja kuten politiikassa on tapana, aina neuvoteltaessa toinen osapuoli pyrkii saamaan omia tavoitteitaan läpi. Hallitus tarvitsee uudelle hätätilalaille opposition tuen, eikä se sitä varmasti saa ilmaiseksi.

Tuloksia päivän kokouksista on odotettavissa vasta iltapäivällä. Yksi tiedotustilaisuus on merkitty alkavaksi klo 18.30, mutta aika saattaa päivän mittaan vielä muuttua. Seuraamme tilannetta ja kerromme päätöksistä heti, kun niitä tulee.

Anti Pekkarinen

Lähteet: Diario Sur

Mitä pidit jutusta?
+1
138
+1
5
+1
9
+1
7
+1
19
+1
13

Kolumnit

Hannu Korhonen

Käymälänero?

  Nykyisessä yhteiskunnan talouskurimuksessa on hyvä pohtia keinoja valtion kassan parantamiseksi....

Viikon kysymys

Uskaltaisitko mennä kuljettajattoman linja-auton kyytiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa