Henkilökuvat

Taksin ratista matkatoimiston vetäjäksi

Jenni Sirviö toivoo uudelle vuodelle ”uusia tuotteita töihin, hyvää terveyttä, ja voimia ottaa itseäni niskasta kiinni niin että aktivoituisin taas urheilemaan”. (Kuva: Janne Leipijärvi)

Jenni Sirviö on reipas toiminnan nainen, joka on kantapään kautta oppinut pitämään huolta myös vapaa-ajastaan.

 

Jenni Sirviö on aina ollut kova paiskimaan töitä ja huono sanomaan ei. Nämä ominaisuudet ovat tuoneet tullessaan sekä menestystä että vastoinkäymisiä.

Helsingistä kotoisin oleva Sirviö muutti Espanjaan ja Aurinkorannikolle noin 15 vuotta sitten, vain 22-vuotiaana. Sitä ennen hän ehti kuitenkin tehdä jo varsin mielenkiintoisen uran yhden Suomen tunnetuimman taksifirman, Kovasen, palveluksessa.

– Olin vasta 17-vuotias, kun menin Kovasen päivystyskeskukseen. Yhden yövuoron jälkeen ilmoitin että voin hoitaa tämän jatkossa yksin, Jenni Sirviö muistelee.

Esimies suhtautui itsevarmaan ilmoitukseen ymmärrettävän epäluuloisesti, mutta Sirviö osoitti käytännössä, että hänellä tosiaan oli homma hanskassa. Pian häntä pyydettiin ottamaan vastuulleen koko päivystyskeskuksen pyörittäminen.

Taksikuskeilla on joidenkin mielissä maine melkoisina ”vanhan liiton miehinä”, jotka eivät ole niitä helpoimpia taipumaan uusiin asioihin. Tämän koki myös Sirviö.

– Suurin osa kuskeista oli keski-iän ylittäneitä miehiä. He eivät olleet oikein innoissaan 18-vuotiaasta pikkulikasta joka tuli heitä pomottelemaan.

Vastarinnasta kumpusi myös Sirviön seuraava ammatti.

– He sanoivat, että koska en tiedä heidän työstään mitään, niin en voi heitä myöskään pomotella. Ajattelin että ’ai en tiedä vai’ ja päätin hankkia ajoluvan. Lopulta kävikin niin, että tykästyin siihen ajamiseen niin että ajoin useamman vuoden taksia, bussia ja limusiinia. Ja pelkkää yövuoroa, hän kertaa.

Näin oltiin tilanteessa, jossa Sirviö teki iltavuoron päivystyskeskuksessa ja lähti sen jälkeen yöksi itse ajamaan. Tämäkään ei riittänyt.

– Samaan aikaan kun tein jo kahta työtä, minua pyydettiin kaupan einestiskin vastaavaksi. Koska en osannut sanoa ei, päätin pyytää niin kovaa palkkaa, etteivät he suostu.

Vaan toisin kävi. Palkkapyyntöön suostuttiin, ja Sirviö alkoi tehdä lähes ympäripyöreitä päiviä. Aikansa hän jaksoi, mutta sitten tuli stoppi: burnout 22-vuotiaana.

Uusi alku Espanjasta

Burnoutin jälkeen Jenni Sirviö halusi uuden alun ja lähti hakemaan sitä Aurinkorannikolta. Paikka oli tuttu, sillä hänen vanhempansa olivat asuneet täällä useampaan otteeseen.

– Tulin rannikolle vuonna 2004. Ensimmäisen puoli vuotta meni enimmäkseen nukkuessa, mutta koska en osannut olla ihan tyhjän panttina, aloitin myös tarjoilijana Reflassa. Alkuun oli tarkoitus tehdä muutama vuoro viikossa, mutta lopulta olin siellä kuusi päivää viikossa.

Ensimmäisen Espanjassa vietetyn talven jälkeen Jenni Sirviö tapasi puolisonsa.

– Silloin täällä toimi netissä sellainen sovellus, johon laitettiin ravintoloissa juhlivista ihmisistä kuvia, ja sinne sai laittaa oman profiilin. Laitoimme kaverini kanssa sinne leikillään profiilit, ja pian John otti yhteyttä.

– John oli asunut Suomessa ja halusi puheidensa mukaan ”pitää yllä kielitaitoa”. Emme kyllä tähän päivään mennessä ole montaa sanaa suomea puhuneet, Sirviö nauraa.

Vaikkei kieliopinnoista ehkä mitään tullutkaan, niin tuosta kesästä 2005 lähtien pari on pitänyt yhtä, ja perhekin perustettiin varsin nopeasti.

– Jouluna 2005 muutimme yhteen ja seuraavana kesänä syntyikin jo poikamme.

Lisää pikkuväkeä perheeseen saatiin kaksostyttöjen muodossa keväällä 2008. Siinä välissä Jenni Sirviö ehti olla tarjoilijana monille suomalaisillekin tutussa Ponderosassa.

Kun kaksosten syntymän jälkeen oli aika palata työelämään, vaihtui ala.

– Kävin meikkikoulun ja aloin tehdä yrittäjänä kauneusalan töitä: meikkejä kynsiä, ripsiä jne.

Viidakosta matkatoimistoon

Muutamaa vuotta myöhemmin oli jälleen aika vaihtaa alaa. Suomalainen smoothiebaari Jungle Juice Bar halusi laajentaa toimintaansa Espanjaan. Sirviölle ennestään tutut yrittäjät pyysivät häntä maajohtajaksi, ja kuten todettua, Jenni Sirviö ei osaa sanoa ei. Hän aloitti yhtiön palveluksessa vuonna 2015.

Espanjan ensimmäinen Jungle Juice Bar avattiin Málagaan tammikuussa 2016 ja toinen Madridiin heinäkuussa 2016. Sirviö oli innostunut konseptista ja kaikki näytti hyvältä, kunnes työtahti alkoi taas käydä järjettömäksi.

– Pian tein taas ympäripyöreitä päiviä ja olin hyvää vauhtia matkalla kohti burnoutia. Muistan kun laskin elokuussa 2016, että olimme sinä vuonna nähneet mieheni kanssa yhteensä kaksi viikkoa. Niinpä päätin irtisanoutua, ja lopetin Jungle Juice Barissa keväällä 2017, hän kertoo.

Kesä 2017 Jenni Sirviöllä sujui rauhallisissa merkeissä. Hän nautti lapsistaan ja kodistaan ja otti kerrankin rennosti. Kesän jälkeen oli kuitenkin jälleen uuden aika.

– Kaverini laittoi viestiä, että Meriatur matkatoimistoon haetaan työntekijää. Ajattelin että tuollaista en ole vielä tehnytkään. Ensimmäinen vuosi oli melkoista opiskelua, mutta olen tykännyt todella paljon. Aluksi toimistossa oli vielä vanha omistaja töissä, mutta nykyään vetovastuu on minulla.

Ainoana suomalaisena matkatoimistona Espanjassa Meriaturin saralla riittää tekemistä. Uusia retkiä ja kohteita mietitään jatkuvasti. Esimerkkinä vaikkapa tänä keväänä aloitettavat Teneriffan matkat.

KUKA?

  • Jenni Sirviö
  • 37 vuotta
  • Kotoisin Helsingistä
  • Asunut Aurinkorannikolla 15 vuotta
  • Puoliso John
  • Yksi poika ja kaksostytöt

Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
83
+1
23
+1
3
+1
4
+1
5
+1
3

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa