Henkilökuvat Viihde

Taiteilija maisterin vaatteissa

Musiikin ohella Seita Van Den Eedenin taiteellisuus pääsee esiin taidegrafiikan parissa. (Kuva: Janne Leipijärvi)

Seita Van Den Eeden saapui Aurinkorannikolle vajaa 10 vuotta sitten opettajaksi. Vuosikymmenen aikana opettaminen on vaihtunut taiteilijaelämäksi, mutta rakkaus rannikkoon on säilynyt.

 

Oulussa syntynyt, mutta jo kuusivuotiaana perheineen Helsinkiin muuttanut Seita Van Den Eeden (os. Vähäsöyrinki) on tullut monelle Aurinkorannikon suomalaiselle tutuksi muun muassa ravintola Kukon lavalta. Seita & Friends kokoonpano on viihdyttänyt asiakkaita keskiviikkoiltaisin pian jo seitsemän vuoden ajan.

Musiikki saapui taiteilijasielun elämään jo hyvin varhaisella iällä.

– Taisin olla kolmevuotias, kun vaadin äidiltäni, että ’nyt opetat vihdoin sitä pianonsoittoa’, Seita muistelee.

Siitä alkoi musiikillinen matka, joka jatkuu edelleen.

– Pääsin neljävuotiaana Suzuki-pianokouluun. Myöhemmin jatkoin musiikkiopistoon ja konservatorioon. Piano on siis ensimmäinen instrumenttini.

Myöhemmin soittotaito on laajentunut.

– Lukiossa mukaan tuli huilu ja nyt ihan viime vuosina, osin Antti Sarpilankin kannustamana, on alkanut saksofonin soitto. Mutta se on vielä ihan alkutekijöissään. Pääinstrumenttini on kuitenkin aina ollut laulu.

Laulu alkoi ottaa enemmän tilaa Seitan elämässä lukion jälkeen, kun hän liittyi kavereidensa coverbändiin, jonka kanssa seuraavan 15 vuoden aikana tulivat häät, synttärit ja muut juhlat tutuiksi.

Sattumalta opettajaksi

Vaikka lukion jälkeen musiikki alkoikin hivuttautua Seitan elämään entistä enemmän, eivät opiskelut kuitenkaan päättyneet.

– Minulla oli yliopistossa Suomen kieli pääaineena. Vaikka en ikinä ajatellut että minusta tulisi opettaja, niin ajattelin, että tehdään nyt ne kasvatustieteen opinnot että saa ainakin jonkin pätevyyden. Valmistuin filosofian maisteriksi vuonna 2004.

Tämän jälkeen, kuten elämässä monesti käy, yksi asia johti toiseen.

– Kaverini jäivät äitiyslomille ja tein joitain sijaisuuksia. Ja yhtäkkiä se olikin tosi kivaa. Joidenkin sijaisuuksien jälkeen pääsin Ressun lukioon ja jäin Suomessa sille tielle uran puitteissa. Sain Ressusta lopulta virankin ja olin siellä aina vuoteen 2010 asti.

Polte ulkomaille

Vaikka Seita viihtyi hyvin tasokkaan helsinkiläiskoulun palveluksessa, alkoi vanha polte nousta vuosikymmenen vaihteen lähestyessä.

– Minua oli aina kutkuttanut ajatus ulkomaille muuttamisesta, esimerkiksi vaihto-oppilaaksi, mutta aina oli jotain muka-järkeviä esteitä, kuten vaikka poikaystävä, Seita naurahtaa.

Vuonna 2010 elämänmuutos lopulta realisoitui, ja uudeksi kotimaaksi valikoitui Espanja.

– Äidinkielenopettajalla työmahdollisuudet ovat aika vähissä. Vaihtoehtoina olivat käytännössä Tallinna, Moskova, Bryssel, ja muutama muu, mutta jotenkin Aurinkorannikko houkutteli enemmän.

Niinpä virkavapaata Ressusta ja suunta Los Pacosiin. Syksystä 2010 kevääseen 2011 hän opetti Fuengirolan suomalaisessa koulussa suomen kieltä ja kirjallisuutta. Vuoden jälkeen Seita Van Den Eeden palasi virkaansa Ressun lukiossa, mutta sydän oli jäänyt Espanjaan.

– Marraskuussa ratikassa katselin ulos pimeyteen ja mietin, että mitä minä täällä teen, eihän tässä ole mitään järkeä, hän muistelee.

Sattumoisin seuraavana syksynä suomalaisessa koulussa oli jälleen suomen kielen ja kirjallisuuden opettajan paikka vapaana, joten paluu onnistui helposti.

Taiteilijaelämää Espanjassa

Työ opettajana ei suinkaan ollut ainoa asia joka Seitaa seurasi Suomesta Espanjaan. Myös musiikki on säilynyt keskeisenä osana hänen elämäänsä. Syksyllä 2012 hänen palattuaan Aurinkorannikolle, perustettiin Bar Jazminissa kotiaan pitänyt Seita & Amigos. Seuraavana vuonna miehistönvaihdosten seurauksena syntyi Seita & Friends ja esiintymispaikaksi vaihtui ravintola Kukko.

– Tänä keväänä tulee täyteen seitsemän vuotta Kukon keskiviikkoklubeja ja 300 keikan raja menee rikki.

Musiikin ohella Seitan elämään kuuluu vahvasti kuvataide, tarkemmin sanottuna taidegrafiikka. Jopa siinä määrin, että työ koulussa on toistaiseksi ”hyllyllä”, vaikka oppilaita onkin ikävä.

– Olen aina tehnyt myös kaikenlaista kuvallista ilmaisua, mutta nyt viimeisen kolmen vuoden ajan olen opiskellut taidegrafiikkaa. Ensimmäinen näyttely on toivottavasti ensi kesän alussa. Opettajani käy kerran viikossa Puerto Banusin lähellä markkinoilla myymässä töitämme ja lisäksi tässä kylällä on parissa kaupassa töitäni myynnissä. Lisäksi tulee tuttujen ja tuttujen tuttujen kautta tilaustöitä.

Jottei aika opintovapaalla kävisi pitkäksi, on Seita Van Den Eeden ottanut työn alle lisää opintoja.

– Aloitin tänä syksynä Jyväskylän avoimessa yliopistossa kaksivuotiset luovan kirjoittamisen opinnot. Joten kun kolmevuotias Selma-tyttömme menee nukkumaan, aloitan ne opiskelut.

Seitan puoliso Joshua Van Den Eeden on kuvanveistäjä, joten taide on perheen elämässä vahvasti läsnä. Se tarkoittaa myös sitä, ettei ns. säännöllisiä tuloja ole. Joku voisi stressata sellaisesta tilanteesta, mutta ei Seita.

– Josh on koko elämänsä elänyt oman taiteensa turvin. Häneltä olen oppinut tietynlaista huolettomuutta ja uskoa siihen että aina jotenkin pärjätään. Elämme aika vaatimatonta elämää, joten elinkustannuksetkin ovat pienemmät.

KUKA?

  • Seita Van Den Eeden
  • 43 vuotta
  • Asuu Mijas Pueblossa
  • Naimisissa yhdysvaltalaisen Joshua Van Den Eedenin kanssa
  • Perheessä yhteinen lapsi Selma (3v) ja Joshuan poika Jordan (19v)

 Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
7
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Mika Heikkilä

Shoppailumania

Korona-aikana olen löytänyt verkkokaupat. Kivijalkakauppojen kannattajalle se aiheuttaa suurta syyllisyyttä. Olen...

Viikon kysymys

Uskaltaisitko mennä kuljettajattoman linja-auton kyytiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa