Henkilökuvat

Taide vei uudelle urapolulle

Riika Nick tekee abstraktia, intuitiivista ja värikästä taidetta, jonka hän toivoo herättävän ihmisissä tunteita sekä tuovan hymyä heidän kasvoilleen. Omalla tarinallaan hän haluaa inspiroida ihmisiä tekemään omaa juttuaan ja kokeilemaan rohkeasti uusia asioita. (Kuva: Sonja Riihikangas)

Intuitiivisen maalaamisen ilta johdatti Riika Nickin vauhdikkaasti taiteilijan uralle.

Kun Riika Nick osallistui reilu vuosi sitten intuitiivisen maalaamisen iltaan, hän ei arvannut, millaiselle unelmien toteuttamisen ja intohimon tielle hän oli silloin astumassa.

Vuoden aikana hänen unelmansa ovat saaneet isot siivet alleen. Aiemmin itseään kuvataidottomana pitänyt Riika työskentelee nyt täysipäiväisenä taiteilijana ja taidepajojen vetäjänä.

– Uusi urapolku tuli ihan puskista. Jos joku olisi sanonut minulle silloin, että tulen tekemään tätä työkseni, olisin nauranut pissat housussa. En vieläkään oikein tajua, miten tässä näin kävi.

Energiaa päiviin

Iloinen ja nauravainen Riika Nick on nauttinut jokaisesta hetkestään taiteilijana.

– On ihana saada tehdä rakastamaansa asiaa. Taide antaa energiaa ja iloa ihmisten päiviin sekä herättää tunteita. Taiteen kautta elämääni on tullut upeita kohtaamisia ja ihania ihmisiä.

Riikaa inspiroivat taiteessa eniten värit, erilaiset tekstuurit ja tunteiden välittäminen taiteen kautta.

– Abstraktissa taiteessa parasta on vapaus. Kaikki mitä teet, on oikein, hän tähdentää.

Riikan kouluaikana kuvaamataidon tunnit keskittyivät lähinnä esittävään taiteeseen, jossa taiteella oli aina tietty aihe tai vähintään raamit. Hedelmäasetelmat ja muut eivät olleet hänen juttunsa.

– Tuntui, etten ollut siinä kovin hyvä. Onnistumisen kokemukset jäivät koulussa saamatta.

Riikalle jäi kouluajoilta mielikuva, ettei hän osaa maalata tai ole kovin taiteellinen. Fuengirolassa hänelle syttyi kuitenkin luova olo ja käsillä tekemisen kaipuu. Hän halusi maalata.

– En yhtään tiennyt, millä maaleilla maalata tai mistä niitä saisi. Ääni päässäni sanoi, etten kuitenkaan osaa. Sirpa Närhi oli järjestämässä intuitiivisen maalauksen iltaa, jonne päätin osallistua.

Kurssilla ei ollut varsinaista opetusta, mutta siellä sai kokeilla akryylimaaleja.

– Tykästyin heti niiden ominaisuuksiin ja siihen, miten nopeasti ne kuivuvat. Illan lopuksi katsoimme kaikkien työt läpi ja jaoimme tuntemuksiamme, mikä oli koskettava hetki.

Illan rento tunnelma, inspiraatio, kohtaamiset ja palautteet tekivät Riikaan suuren vaikutuksen.

– Se ilta opetti minulle tosi paljon ja oli käännekohta elämässäni, hän huokaa onnellisena.

Vimmainen alku

Hyvin pian maalausillan jälkeen Riika Nick marssi basaariin ostamaan edullisia taidetarvikkeita pensseleistä palettiveitsiin ja siveltimistä värikkäisiin maaleihin.

– Siitä alkoi suorastaan vimmainen maalausvaihe. Heräsin joka aamu aikaisin maalaamaan ja opettelin erilaisia tekniikoita. Abstraktissa ja intuitiivisessa taiteessa vain mielikuvitus on rajana.

Riika alkoi jakaa sosiaaliseen mediaan kuvia teoksistaan, joista sai kannustavaa palautetta.

– Pian ystäväni alkoivat kysellä, voisinko järjestää heidän lapsilleen yksityistä taideopetusta.

Riika on koulutukseltaan sosionomi ja lastentarhanopettaja, joka tykkää toimia lasten kanssa. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies sekä 5- ja 7-vuotiaat pojat. Perhe tukee Riikan taideuraa.

– Aloin käydä ystävieni kotona pitämässä heidän lapsilleen taidetyöpajoja. Lasten vanhemmat innostuivat niistä niin paljon, että alkoivat pian kysellä myös aikuisten taidetyöpajoja.

Riika Nick tunnustaa olevansa spontaani toimija ja luova hullu, joka tarttuu äkkiä uusiin ideoihin.

– Järjestin ensimmäisen aikuisten maalaustyöpajan Vegetaliassa maalattuani itse vasta kaksi kuukautta. Sinne tuli yksi ystäväni ja 12 minulle täysin tuntematonta ihmistä, kertoo Riika.

Osallistujat pitivät illan sisällöstä ja kehottivat häntä jatkamaan maalausiltoja. Tähän mennessä Riika on järjestänyt vajaassa vuodessa jo 17 maalaustyöpajaa ja saanut opettaa yli 200 eri ihmistä.

Unelmista totta

Riika Nick uskoo, että kaikissa meissä asuu pieni taiteilija. Hänen taidetyöpajoihinsa voi tulla kuka tahansa ilman aikaisempaa maalauskokemusta. Kynnys on matala.

– Haluan tarjota ihmisille mahdollisuuden päästä kokeilemaan maaleja ja eri tekniikoita. Haluan myös avartaa heidän näkemystään siitä, miten paljon eri materiaaleja taiteessa voi hyödyntää.

Riikan kursseilla ei ole rajoja tai raameja, vaan niiden sisältöä voisi kuvailla väreillä, muodoilla ja eri materiaaleilla ilotteluksi rennossa sekä kannustavassa ilmapiirissä.

– Haluan inspiroida ihmisiä paitsi maalaamaan, myös kokeilemaan rohkeasti uusia asioita ja haastamaan itseään. Koskaan ei tiedä, mistä voi löytyä uusi harrastus tai vaikka urapolku.

Oman tarinansa kautta hän on huomannut, että unelmista voi tulla totta. Riika on ollut taiteilija vasta vuoden, mutta tienaa jo elantonsa taidepajojen vetämisellä ja teoksiaan myymällä.

– Järjestän taidetyöpajoja sekä täällä että Suomessa. Puolet kevään työpajoista on jo loppuunmyyty, joten niille on kysyntää. Minulla on myös paljon uusia ideoita tulevaisuuteen.

Riika Nick avasi juuri ensimmäisen Fuengirolan taidenäyttelynsä, joka on esillä Kardemummassa 27. maaliskuuta saakka. Riikan värikkääseen taiteeseen voi tutustua siellä.

KUKA?

  • Riika Nick
  • 32 vuotta
  • Taidemaalari ja taideinspiroija
  • Asuu perheineen Fuengirolassa ja Helsingissä
  • Harrastaa maalaamista, zumbaa, lukemista ja kävelyä

Sonja Riihikangas

Mitä pidit jutusta?
+1
7
+1
6
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä suunnitelmia sinulla on juhannukseksi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa