Lukuaika: Suomi eri tahdissa muiden EU-maiden kanssa

Suomi eri tahdissa muiden EU-maiden kanssa

Suomi on erikoisessa tilanteessa, jos sitä vertaa moniin muihin Euroopan unionin maihin.

Etenkin koronan vaikutuksissa ja epidemian kehittymisessä kuljemme eri tahtiin kuin Euroopassa yleisesti.

Esimerkiksi taloudessa Suomen luvut ihmetyttävät. Kun korona romahdutti monien maiden bruttokansantuotetta viime vuonna 5-10 prosenttia, Suomi selvisi vain kolmen prosentin pudotuksella.

- Mainos -

Se on EU-maiden pienimpiä ellei pienin. Tähän ovat vaikuttaneet monet asiat. Yksi on tietysti tartuntojen vähäisyys. Siihen ovat taas vaikuttaneet annettujen suositusten noudattaminen ja toisaalta rajoitusten onnistuminen.

Suomessa ei juuri ole protestoitu rajoituksia. Monissa muissa Euroopan maissa on osoitettu voimakkaasti mieltä ja järjestetty katumellakoita.

Täksi talveksi Suomeen ennustettiin konkurssiaaltoa. Sellaista ei kuitenkaan ole näkynyt. Pikemminkin tilastot hämmentävät. Vireille pantujen konkurssien määrä väheni Tilastokeskuksen lukujen mukaan tammikuussa peräti 60,5 prosenttia.

Henkilökunnan määrä konkurssin vireille laittaneissa yrityksissä väheni 44 prosenttia.

Eli konkurssien vaikutus työttömyyteen väheni merkittävästi.

Tilanne ei kuitenkaan ole yrityskentässä auvoinen. Monet matkailu- ja palvelualojen yritykset ovat suurissa vaikeuksissa. Niitä on tähän asti kannatelleet valtiolta tulleet monet eri tuet ja tukien jatkaminen.

Suomen talouden arvioitiin laskevan viime vuonna 6-8 prosenttia. Nyt kun laskun jäi yli puolta pienemmäksi, valtion kassaan jäi yli viisi miljardia rahaa, jotka se markkinoilta miinuskorolla lainasi.

- Mainos -

Jos rokotukset viipyvät ja koronan toinen aalto jatkaa nousuaan, voivat nuo rahat olla vielä hyvään tarpeeseen. Joka tapauksessa Suomi joutuu ottamaan lisää velkaa alkaneenakin vuotena, vaikka talouden ennustetaankin kasvavan.

Suomi kulkee eri tahtiin muiden Euroopan maiden kanssa myös siinä, että meillä korona leviää nyt nopeasti, kun useimmissa maissa tartuntamäärät laskevat.

Hallitus pohtiikin rajoitusten tiukentamista uudelleen, kun useissa maissa rajoituksia puretaan.

Kansalaisia jaksaa ihmetyttää se, ettei Suomen rajoja saada kiinni ja pakollisia testauksia voimaan. Ruotsissa käytäntö on ollut voimassa jo usean viikon. Vain negatiivisen näytteen antaneet pääsevät maahan.

Suomessa yksilön oikeudet ovat poikkeuksellisen vahvat. Pakkoihin tarvitaan erityisen painava syy. Viimeksi syksyllä hallituksen esitys asiassa päätyi perustuslaillisten ongelmien takia uudelleen valmisteluun.

Tällä viikolla esitys yritetään saada eduskunnan hyväksyttäväksi. Laista sinänsä vallitsee puolueiden välillä suuri yksimielisyys.

- Mainos -

Suomessa on ylpeilty sillä, että meillä puheet eduskunnassa perustuvat pääasiassa faktoihin, toisin kuin joissain muissa maissa.

EU:n 750 miljardin elvytyspaketin tiimoilta on nähty hämmästyttäviä väitteitä. Perussuomalaiset ovat väittäneet Italian saavan potista 200 miljardia, kun totuus on noin 30 miljardia. Kristillisdemokraatit taas ovat väittäneet, että eteläisen Euroopan maat käyttävät tukirahat veronalennuksiin.

EU:n komissio pitää kuitenkin kiinni siitä, että rahaa annetaan vain hyväksyttyihin kohteisiin ja toteutumista valvotaan. Veronalennukset eivät kohteisiin kuulu.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...