Blogi

Suomen päivälämpötila sama kuin Fugessa yöllä

 

No onkos tullut kesä, nyt talven keskelle.

Näyttää tulleen Suomeen ainakin väliaikaisesti. Edellispäivänä eteläisessä Suomessa mitattiin lähes kymmeneen asteen päivälämpötiloja.

Karkeasti arvioiden lämpötilat ovat samat Etelä-Suomessa keskipäivällä kuin Fuengirolassa keskiyöllä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen sää ei varsinaisesti yllätä, vaan on enemmänkin odotettu. Ilmaston lämpeneminen tekee tekosiaan niin, että lumiset talvet ovat eteläisessä Suomessa yhä harvinaisempia.

Kesäisestä tai edes keväisestä ilmastosta ei kuitenkaan voida puhua. Pimeys nimittäin on ja pysyy. Lumettomina talvina pimeys vielä korostuu, kun esimerkiksi teillä märkä asfaltti heikentää auton valojen vaikutusta merkittävästi.

Luontokin on Suomessa reagoinut leutoon säähän. Monet kasvit näyttävät jo kevään merkkejä. Jos nyt tulee kovia pakkasia, on se myrkkyä näille kasveille.

Äkkiseltään luulisi, että ennätysleuto talvi pienentää kaikkien kustannuksia ja on muutenkin taloudellisesti hyvä asia. Näin ei kuitenkaan ole. Suksia ja talvivaatteita myyville urheiluliikkeille tällainen talvi voi muodostua katastrofiksi.

Hyvin ei myöskään mene metsäkoneen omistajilla. Metsässä maapohja on monin paikoin niin pehmeä, ettei konekorjuuta voi tehdä.

Ainakin kunnille pitäisi tuoda säästöjä se, ettei lunta tarvitse aurata, eikä ajaa lumenkaatopaikoille. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Leuto talvi, sään voimakkaat vaihtelut ja runsaat sateet ovat myrkkyä asfalttiteille.

Ensinnäkin nastarenkaat yhdessä veden kanssa kuluttavat päällysteen pintaan uria. Lisäksi sade ja säänvaihtelut rikkovat päällysteitä niin, että vaurioiden korjaamiseen voi kulua jopa enemmän kuin lumen auraamiseen ja poisvientiin.

Suomalaiset osakkeen ja omakotitalon omistajat toki ovat leudon talven hyötyjiä. Lämmittämiseen kuluu vähemmän euroja, eikä raskaita lumitöitä tarvitse tehdä.

Siitä huolimatta moni suomalainen kaipaa kylmempää ja lumisempaa talvea. Syykin on selvä. Yksi suomalaisten suosituimmista liikuntalajeista on murtomaahiihto.

Nyt hiihto-olosuhteita rakennetaan keinolumella. Yleistyneet ovat myös hiihtoputket eli rakennetaan putki, jonne puhalletaan kylmää ja jossa kulkee pari latua rinta rinnan. Laiha korvike metsäiselle hiihdolle, sanovat harrastajat.

Luistelua harrastetaan yhä vähemmän luonnonjäillä. Jääkiekon peluu on siirtynyt jo aikoja sitten sisätiloihin. Suomessa on reilusti yli sata jäähallia ja lisää rakennetaan koko ajan.

Ihan ennätyksellistä ei tämän viikon sää Suomessa ole. Viisi vuotta sitten joulukuussa lämpömittari näytti enimmillään 10,5 asetta. Yli kahdeksan asteen lämpötiloja on ollut aika usein viimeisen 15 vuoden aikana.

Itse muistan hyvin armeijavuoteni talven 1973. Ennakkoon oli määrätty talviharjoitus, johon oleellisena osana kuuluivat suksilla eteneminen ja maastoutuminen.

Säkylän Porsaanharju viheriöi ja hiihto vaihtui marssiksi niin, että karvalakin alta valui hiki noroina poskille.

Lomareissulla ajelin Euran urheilukentän vierestä. Siellä potkittiin pallon vihreällä nurmella.

Onko tämän päivän Suomi-talvi näyte tulevasta? Vaikka olisikin, kostea ja pimeä, joskin lämmin sää, ei koskaan korvaa Aurinkorannikon valoisuutta ja leppeää talvi-ilmastoa.

Fuengirolassa tavataan vastakin!

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa