Viihde

Suokas vs. Tohni parisuhteen kiemuroista

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Riku Suokas ja Johanna Tohni ovat parisuhteessa myös tosielämässä. Yhteistä huumoria pariskunta viljelee myös arkensa keskellä.  (Kuva: Tiina Piha)

Kun stand up -koomikkopariskunta Riku Suokas ja Johanna Tohni pääsee vauhtiin Mars vs. Venus? -parisuhdekomediassa, luvassa on maaotteluhenkinen kamppailu siitä, kumman sukupuolen elämä on parisuhteessa vaikeampaa.

Kun stand up -koomikkopariskunta Riku Suokas ja Johanna Tohni pääsee vauhtiin Mars vs. Venus? -parisuhdekomediassa, luvassa on maaotteluhenkinen kamppailu siitä, kumman sukupuolen elämä on parisuhteessa vaikeampaa.

Esitys on vetänyt täysiä saleja Tampereen työväen teatterissa syyskuusta 2017 lähtien. Tällä viikolla se nähdään Aurinkorannikolla kolme kertaa, kun Suokas ja Tohni ovat lupautuneet esiintymään lomailun ohessa.

– Komedian aiheet tulevat omasta elämästämme. Uusperheestä, lapsista, seksistä ja parisuhteesta, mieskuvasta, vallasta ja kommunikaatiovaikeuksista. Osa on totta ja osa ei, myös tosielämässä pariskunta Riku ja Johanna sanailevat.

– Ihmisiä kiinnostaa, kun olemme oikeasti pari, se tuo semmoista tirkistelyn makua, he nauravat.

Rikun mukaan Mars vs. Venus? -komedia on henkinen jatko-osa niin ikään täysiä katsomoita vetäneelle Luolamies-komedialle.

– Idea on tavallaan sama, mutta tässä on kaksi puolta ja esitys on päivitetty 2000-luvulle eikä ole ihan niin putkiaivo-tippaleipämeininkiä. Stereotypioita on mukana, mutta yritetään tuoda mukaan muutakin näkökulmaa.

Kaikki testataan

Esityksen käsikirjoitus on Rikun ja Johannan käsialaa. Kumpikin on kirjoittanut omat repliikkinsä omasta näkökulmastaan. Apuna kokonaisuuden rakentamisessa on toiminut käsikirjoittaja Heikki Syrjä.

Ennen varsinaisia esityksiä Riku ja Johanna tekivät kuusi treenikeikkaa stand-up-klubeilla testaten, mikä teksteissä toimii. Käytännössä kaikki esitykset nauhoitettiin ja jälkikäteen nauhat purettiin kuunnellen tarkasti, mikä naurun määrän perusteella upposi yleisöön ja mikä ei.

– Kaikki stand up -koomikot käyvät testaamassa juttujaan näin. Ikinä ei tiedä toimiiko teksti ennen kuin on testannut, he sanovat.

Teksti toisaalta elää esitysten mukana. Siihen voi tulla lisää juttuja kesken kaiken, kun esiintyjät heittäytyvät kokeilemaan erilaisia tulkintoja.

Riku ja Johanna toteavat esiintymistyyliensä sopivan kaikesta päätellen hyvin yhteen.

– Ei meidän arki kuitenkaan ole yhtä huulenheittoa, ei tietenkään. Se on kuitenkin ainutlaatuista, että vain koomikkopuoliso voi ymmärtää, miltä toisesta tuntuu huonon esityksen jälkeen, Johanna sanoo.

Lavakuolema on Rikun ja Johannan mukaan jokaiselle stand up -koomikolle tuttu, todellinen ja väistämätön ilmiö. Jokainen aloitteleva alan mies ja nainen joutuu sen kokemaan, mutta myös konkarille se tulee eteen silloin tällöin.

– Viime vuonna eräällä pikkujoulukeikalla ei niin sanotusti maailmat kohdanneet. On ne pitkiä minuutteja, Riku huokaisee.

Teatterin potkunyrkkeilijät

Riku ja Johanna toteavat Markku Toikkaa siteeraten stand up -komiikan olevan kuin teatterin potkunyrkkeilyä.

– Siinä on vain sinä ja yleisö.

Stand upin rakettimaista suosiota Suomessa Riku ei väitä osaavansa täysin selittää, mutta arvelee, että kyse on sen tyyppisestä ilmiöstä kuin Britanniassa.

– Rock menetti kapinahenkensä ja kaupallistui. Koomikot ovat ottaneet rockmusiikin paikan, käsittelevät kipeitä ja vaikeita aiheita eivätkä kumartele ketään. Kyllähän suomalaisetkin huumoria rakastavat, ei jurous poista sitä.

Riku ja Johanna näkevät lajin suosion liittyvän myös yhteiskunnan tietotekniseen murrokseen, jonka myötä oikeastaan mikään ei enää ole yksityistä. Se kasvattaa osaltaan tarvetta suullisen ilmaisun hallintaan.

– Sitä pitäisi kouluissakin opettaa entistä enemmän ja toisaalta oppia siihen, ettei itseään tarvitse ottaa niin vakavasti.

Mars vs. Venus? -parisuhdekomedia torstaina 1.2. ravintola Kukossa, perjantaina 2.2. Music Bar Koppasissa ja lauantaina 3.2. His Starsissa. Lippuja myydään ennakkoon kyseisistä ravintoloista ja Centro Finlandian Infosta.

Tiina Piha

 

 

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa