Matkailu

Sunnuntailounas mantelipuiden keskellä

Mantelipuiden sävyttämät näkymät muistuttavat ihastuttavien kirsikkapuiden väriloistoa, tosin mantelin kukkien sävyt ovat hieman kirsikankukkia vaaleampia. (Kuva: Riitta Tiitu)

Málagan pohjoispuolella komeilevat Málagan vuoret, joiden rinteitä huputtaa tammi-helmikuun vaihteessa mantelipuiden kukkaismeri. Satumaisen maiseman keskellä voi pysähtyä johonkin alueen ventoista nauttimaan espanjalaisesta sunnuntailounaasta. Kuva: Riitta Tiitu

Mantelipuumaisemat ovat kauneimmillaan puiden kukinta-aikaan, jonka mahtavin hetki ajoittuu Aurinkorannikolla yleensä helmikuulle. Mantelipuut heräilevät loistoonsa jo talvikuukausina, sillä ne sietävät hyvin lämpötilan vaihteluita ja reagoivat nopeasti lämpeneviin säihin. Siksi puut suorastaan räjähtävät kukkaansa, kun asteet alkavat kivuta keväisiin lukemiin.

Toisaalta koko mantelisato on vaarassa, jos kukinnan aikana lämpötila laskee nollan alapuolelle. Mantelipuulle ihanteellisin lämpötila on 15–18 astetta. Esimerkiksi tammikuussa 2016 mantelit puhkesivat kukkaansa peräti jo 20 päivää normaalia aiemmin, koska lämpötilat olivat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeat.

Muutoin vielä uinuvaa luontoa koristavat mantelin kukat ovat väriltään valkoisia tai hennon vaaleanpunaisia. Ne kukkivat noin 3–5 metrin korkuisissa puissa, joiden hedelmät ovat luumarjoja, eli itse manteli kasvaa kovan hedelmän kiven sisässä. Mantelisato kerätään yleensä syyskuussa.

Maisema-ajelu Málagan vuorilla

Jos mantelipuita haluaa lähteä ihastelemaan, on oiva reittivaihtoehto suunnata Málagasta pohjoiseen A-45-tietä ja poiketa Casabermejan kohdalta itään Colmenarin suuntaan. Jo tällä pätkällä tietä reunustavat mantelipuiden valloittamat rinteet.

Kukkivimmat maisemat aukenevat kuitenkin vasta myöhemmin A-7000-tiellä, joka kääntyy etelään ennen Colmenaria ja nousee Málagan vuorille. Mantelipuiden sävyttämät näkymät muistuttavat ihastuttavien kirsikkapuiden väriloistoa, tosin mantelin kukkien sävyt ovat hieman kirsikankukkia vaaleampia.

Mantelin lisäksi reitille osuu rehevää tammimetsää ja toisaalla havumetsää. Tien varteen on myös istutettu eukalyptuspuita. Tämä on herättänyt närää paikallisissa, sillä alueen luontoon kuulumattoman lajin juuret ovat aiheuttaneet vaurioita teihin.

Vuorilla kiemurteleva A-7000-tie laskee lopulta Málagan keskustan koillispuolelle. Kyseiselle lenkille Málagasta Colmenariin ja sieltä vuorten halki takaisin kaupunkiin tulee pituutta noin 60 kilometriä.

Väentungosta ventoissa

 A-7000 tien varressa on lukuisia maalaisravintoloita eli ventoja, jotka ovat perinteisesti tarjonneet matkailijoille ruokaa ja majoitusta. Nykyään ne ovat espanjalaisten suosimia juhla- ja lounaspaikkoja, joiden parkkipaikat täyttyvät ääriään myöden erityisesti sunnuntaisin.

Ventoihin voi pysähtyä nauttimaan paikallisista maalaisruuista sekä aidosta espanjalaistunnelmasta. Niiden seinien sisällä raikuu jatkuva puheensorina, kun paikalliset perheet kokoontuvat nauttimaan yhteisestä vapaahetkestä.

Gurmeeherkkuja ei ventoissa pääse maistelemaan, sillä listoilla on yksinkertaisia ruokalajeja.

Yksi ventojen suosituimmista annoksista on plato de los montes, joka normaalisti sisältää rasvaista sianlihaa, ranskalaisia, chorizoa, paistettua kananmunaa, verimakkaraa ja paprikaa. Ruuan kanssa voi nauttia lasillisen paikallista herkkua, makeaa vino de los montes -viiniä.

Sierra de las Nievesin alueella Guaron kylässä vietetään sunnuntaina 26.1. mantelijuhlaa, jossa tarjoillaan mantelikeittoa musiikin säestyksellä. Juhlan viettoon kuuluvat myös markkinat sekä valokuvauskilpailu. Kylässä lähtee kaksi vaihtoehtoista kävelyreittiä mantelipuiden ihasteluun. Guaro sijaitsee A-7100-tien varressa Mondasta noin kolme kilometriä pohjoiseen.

Marena Ahonen

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 25.1.2018

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet kellojen siirtämisestä talvi- ja kesäajan välillä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa