Blogi Pääkirjoitukset

Sosiaalityötä ja tarvetta

Viime viikon lehteen saatiin aivan viime hetkellä uutinen sosiaalityön alkamisesta Aurinkorannikolla. Projekti on vasta aluillaan, sosiaalikuraattorin rekrytoinnin on määrä alkaa vielä kuluvan helmikuun aikana. Varsinaisena toimijana sosiaalityöhankkeessa on Merimieskirkko.

Kylillä on huudeltu, että suomalaisissa medioissa näkyvästi esiin nostetut laitapuolen kulkijoiden tarinat olisivat syynä rahoituksen nopeaan järjestymiseen. Näin ei tietenkään ole, kyse on pitkäjänteisestä vuosien työstä, josta kiitos kuuluu Aurinkorannikon seurakunnalle, neuvottelukunnan jäsenyhdistyksille sekä monelle muulle taholle, jotka ovat vieneet viestiä Suomeen ja kertoneet sosiaalityön tarpeesta Aurinkorannikolla.

Julkisuudessa esillä olleilla tapauksilla ja sosiaalityön alkamisella ei siis ole suoranaista yhteyttä. Epäsuora yhteys toki on, tuleva sosiaalikuraattori on varmasti tekemisissä kärryistä tippuneiden suomalaisten kanssa. Kodittomia ja päihdeongelmaisia verrattain nuoria suomalaisia alueella on jokunen kymmen, he tarvitsevat ehdottomasti apua ja tukea.

Aurinkorannikon ”pimeästä” puolesta kertominen Suomessa on normaalia journalistista toimintaa. Suomalaisten elämä Fuengirolassa kiinnostaa. On pelkästään hyvä, että asioita käsitellään monipuolisesti, esille tuodaan sekä kauniit aurinkoiset tarinat, että synkemmät ihmiskohtalot.

Toimittajilta toivoisi ehkä hieman enemmän paikallisten käytäntöjen tuntemista. Kirjoituksista ja tv-ohjelmista muodostuu helposti sellainen kuva, että espanjassa ihminen on pelkästään oman onnensa seppä, apua sosiaalisiin ongelmiin ei ole saatavilla. Näin ei suinkaan ole, Espanjassa vastuu on perheellä ja suvulla, Suomessa enemmän viranomaisilla. Ero on oleellinen, sen ymmärtäminen auttaa kummasti suhtautumisessa asioihin.

Aurinkorannikon sosiaalityön todelliset haasteet ovat kuitenkin muualla kuin Mercadonan puistossa. Lastensuojelu ja vanhustyö ovat huomattavasti suurempia työkenttiä.

Pääkirjoitus

Mitä pidit jutusta?
+1
10
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1

Kolumnit

Viikon kysymys

Milloin suunnittelet matkustavasi Espanjaan seuraavan kerran?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa