Uutiset

Silta yli synkän arjen

Puenten aikaan kannattaa kaupassa käynnit suunnitella etukäteen. (Kuva: Vesa Uusi-Kilponen)

Espanjalaiset osaavat ottaa ilon irti juhlista.

 

Aina kun aihetta löytyy, pistetään pystyyn kunnon fiesta ja jos juhlan syy sattuu osumaan viikonlopulle, pidetään maanantai vapaata, jotta varmasti ehditään juhlia. Ja jos se juhlapäivä sattuisi osumaan tiistaille, silloinkin kannattanee maanantai pitää vapaata tai jos arkipyhä on torstaina, moni ottaa perjantaille lomapäivän. Näitä pidennettyjä viikonloppuja kutsutaan Espanjassa nimellä puente, mikä suomeksi tarkoittaa siltaa.

Tuleva viikonloppu on superpitkä. Sunnuntaille osuu Espanjan perustuslain päivä, se siirretään automaattisesti maanantaiksi. Tiistaina vietetään myös kansallista pyhäpäivää, silloin juhlistetaan Neitsyt Marian synnitöntä elämää, espanjaksi päivän nimi on El dia de la Inmaculada Concepción. Eli kun perjantaina tiputetaan hanskat maahan, niitä tarvitaan seuraavan kerran vasta ensi viikon keskiviikkona.

Puenteviikonloppuisin espanjalaisilla on tapana matkustella paljon. Siitä syystä pari viikkoa sitten annetut koronarajoitteet laitettiin suoraan loppumaan vasta pyhien jälkeen eli 10.12.

Ruokakaupoilla on vaihtelevia käytäntöjä juhlapyhien aukioloissa. Kauppaketjujen nettisivujen mukaan esimerkiksi Mercadonat ovat suljettuja sunnuntaina ja tiistaina, maanantaina ne ovat auki klo 9-15. Carrefourit ja Hiper corit (El Corte Inglés) sen sijaan näyttävät palvelevan kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaina normaalin aikataulun mukaan. Ravintolat tekevät itsenäisiä ratkaisuja aukioloistaan, toimistot ja virastot ovat pääosin kiinni maanantaina ja tiistaina.

Mitä pidit jutusta?
+1
125
+1
4
+1
2
+1
4
+1
3
+1
6

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa