Henkilökuvat Viihde

Sakari Kuosmanen: Finlandiahymniä toivotaan joka keikalla

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Perheellisellä Sakari Kuosmasella on neljä lasta. (Kuva: Tiina Piha)

Sakari Kuosmasella on pitänyt kiirettä maailmalla sen jälkeen, kun Aki Kaurismäen uusin, Toivon tuolla puolen -elokuva valmistui.

 

Sakari Kuosmasella on pitänyt kiirettä maailmalla sen jälkeen, kun Aki Kaurismäen uusin, Toivon tuolla puolen -elokuva valmistui.

Toivon tuolla puolen nousi Helsingin Sanomien kriitikon lyttäyksestä huolimatta Suomen kansainvälisesti menestyneimmäksi elokuvaksi kautta aikojen.

Elokuvakriitikkojen järjestö Fipresc valitsi sen tänä vuonna maailman parhaaksi elokuvaksi ja Kaurismäki sai sen pohjalta parhaan ohjaajan palkinnon tämänvuotisilla Berliinin elokuvajuhlilla.

– Se on ajankohtainen ja hieno leffa, jonka käsikirjoitus on huikeaa runoutta. Mielettömän onnistunut kombinaatio draamaa, komediaa ja satiiria, Fuengirolassa joulua viettävä Kuosmanen summaa.

Nimenomaan käsikirjoitus ratkaisi sen, että Kuosmanen päätti näytellä elokuvan toisen pääosan.

– Epäröin, koska minulla on maine tämmöisenä finlandiahymnimiehenä. Mutta kun luin kässärin, asia oli sillä selvä.

Poliittinen elokuva

Toivon tuolla puolen kertoo syyrialaisesta pakolaisesta, joka päätyy Suomeen kaurismäkeläiseen tapaan monen mutkan kautta.

Kuosmanen on elokuvassa oman elämänsä isojen ratkaisujen eteen joutuva mies, joka laittaa kaiken yhden kortin varaan ja ryhtyy rakentamaan uutta elämää. Tarinassa liikemiehen ja sodan kurjuudesta tulevan pakolaisen tiet kohtaavat.

Elokuvan oikeudet on myyty sataan maahan ja pääosaa esittänyt Kuosmanen on sen mukaisesti kiertänyt Kaurismäen kanssa ympäriinsä sitä promoamassa.

Koska kyseessä on maahanmuuttokysymykseen poliittisesti kantaa ottava elokuva, kansainvälisen lehdistön kiinnostus on ulottunut myös Suomen politiikkaan ja äärioikeiston asemaan Suomessa.

– Minultakin on kysytty esimerkiksi, millaiset terveiset haluan lähettää Puolan pääministerille, Kuosmanen hörähtää.

Suomen maahanmuuttopolitiikasta Kuosmanen sanoo diplomaattisesti, että maan poliitikot ovat pystyneet tasapainottelemaan vaikeiden asioiden välimaastossa.

– Suomi on EU:ssa hoitanut velvoitteensa muita maita paremmin. Maahanmuutto on ok niin kauan kuin tajutaan, että maassa maan tavalla.

Miesrakkautta

Kuosmanen on tehnyt yhteistyötä Aki Kaurismäen kanssa jo 33 vuotta.

– Minulla on elokuvissa erikoinen tehtävä, olen Kaurismäen alter ego. Se vaatii äärimmäistä sitoutumista, Kuosmanen kertoo.

Kun miehet aikoinaan kohtasivat, luottamus syntyi siinä silmänräpäyksessä.

– Se oli tiukka kädenpuristus ja silmiin katsominen. Jonkinlaista miesten välistä rakkautta. Sama aaltopituus ja kunnioitus löytyivät välittömästi.

Ensimmäinen Kaurismäen elokuva, jossa Kuosmanen näytteli oli Calamari Union.

– Kysyin, että mites mä näyttelen. Aki vastasi, että tiputtelet ne säälittävät repliikkisi lakonisesti niin kuin tiiliskivet putoaisivat märkään asfalttiin.

Toivon tuolla puolen -elokuva on siitä erikoinen, että siinä Kuosmanen kerran melkein hymyilee, kun Kaurismäen elokuvissa hahmot ovat tyypillisesti naamat peruslukemilla.

– Tässä leffassa päähenkilöllä on peräti kolme ilmettä.

Siviilissä Kuosmanen ja Kaurismäki ovat hyviä ystäviä.

– Käydään jopa kalassa yhdessä. Ostetaan, jos ei saada saalista, kertoo luonnossa viihtyvä Kuosmanen.

Musiikki edellä

Sakari Kuosmanen on Suomessa luultavasti edelleen tunnetumpi muusikkona ja laulajana kuin näyttelijänä. Koska ”kilometrejä on niin paljon takana”, hän esiintyy tätä nykyä voittopuolisesti yritysten erikoistilaisuuksissa.

– On monologin opettelu huomattavasti työläämpää kuin keikan heittäminen, Kuosmanen vertaa.

Kuosmanen on laulajana tavattoman monipuolinen. Hänet on kahdesti valittu suomen parhaaksi jazz-laulajaksi. Vuosien varrella hän on keikkaillut Suomen tunnetuimpien kokoonpanojen, kuten Juice Leskisen Grand Slamin, Sleepy Sleepersien ja Leningrad Cowboysien kanssa. Omia levytyksiä hän on tehnyt parisataa.

– Keikoilla toivotuimpia biisejä ovat ainakin Suojelusenkeli, Pieni sydän rakkauden ja Finlandia-hymni.

Kuosmaselle Finlandia-hymni on yksi rakkaimmista lauluista. Sen hän esittänyt ikimuistoisesti Leijonien kultajuhlissa vuosina 2005 ja 2011 ja nyt lukuisissa Suomi 100 -tapahtumissa vuoden varrella.

– Esitin sen ensimmäisen kerran 10-vuotiaana.

Kaiken muun ohella Sakari Kuosmanen on panostanut perhe-elämäänsä. Vaimonsa kanssa hän laskee viettäneensä jo 40 yhteistä juhannusta. Lapsia pariskunnalla on neljä.

– Oma perhe on minulle rakas, se on hieno katras. Vähän niin kuin Kellogg’s-aamiaispaketin kerää koko sarja, Aurinkorannikolla viihtyvä taiteilija nauraa.

Sakari Kuosmanen esiintyy Fuengirolan-vierailunsa aikana vielä Koppasissa perjantaina 22.12. ja ravintola Kukossa torstaina 28.12.

Kuka?

Sakari ”Saku” Kuosmanen, 61

  • Muusikko, laulaja ja näyttelijä
  • Asuu Siilinjärvellä, neljän lapsen isä
  • Levyttänyt useita sooloalbumeita ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Sleepy Sleepersin ja Leningrad Cowboysin kanssa.
  • Ohjaaja Aki Kaurismäen luottonäyttelijä.
  • Ollut 20 vuotta myös ravintolabisneksessä Kuopiossa, Playa del Inglesissä, Lempäälän Ideaparkissa ja Nuorgamissa.

Tiina Piha

 

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa