Henkilökuvat

Rannikon aurinkoinen Varjonen

Kahvila ravintola Kardemummaa isännöivä Rami Varjonen sanoo tavoitteekseen tehdä jokaisen asiakkaan päivästä vähän parempi.

Rami Varjonen saapui Aurinkorannikolle reilut viisi vuotta sitten hakemaan elämänmuutosta. Nyt hän vakuuttaa tehneensä elämänsä parhaan päätöksen.

 

Istuskelen suomalaisen kahvilan pöydässä Fuengirolan Los Bolichesissa ja odottelen että omistaja Rami Varjonen ehtii istahtaa tuokioksi alas juttelemaan. Periaatteessa sulkemisaika on jo ohi, mutta muutama asiakas istuu vielä kiireettä pöydissä. Varjonen huikkaa terassilla istuvalle espanjalaispariskunnalle kiitokset ja hyvät päivän jatkot heidän poistuessaan, sisällä varjossa nautiskelevat maanmiehet saavat ystävällistä ja kiireetöntä palvelua. Kaikesta voisi päätellä, että Rami Varjonen on pitänyt kahvilaa koko ikänsä. Näin ei kuitenkaan ole.

– Kun ostin tämän paikan vuonna 2015, en ollut aiemmin työskennellyt, saati sitten omistanut yhtään kahvilaa tai ravintolaa, hän kertoo.

– Mutta olen ollut päätökseeni tyytyväinen.

Elämänmuutoksesta toiseen

Rami Varjonen on asunut Aurinkorannikolla nyt reilut viisi ja puoli vuotta. Lämpöön muuttaminen oli elämänmuutos, joka oikeastaan kumpusi aiemmasta elämänmuutoksesta.

– Vuonna 2014 olin nelikymppinen ja elämäntilanteeni se, että olin eronnut, joten sikäli tilanne oli otollinen.

– Minulla oli hyvä työpaikka teknisenä huoltomiehenä hyvässä yrityksessä Uudessakaupungissa, mutta ajattelin että kun nyt kerran on tällainen tilanne, niin miksipä en saman tien kokeilisi siipiä ulkomaille muutossa, Varjonen kertaa.

Aurinkorannikko ja Fuengirola eivät valikoituneet kohteiksi aivan sattumalta.

– Vanhempani ovat innokkaita karavaanareita ja heillä oli vaunu täällä Fuengirolassa, joten tämä oli aika helppo ja luonnollinen valinta.

Varjonen ei sentään suin päin syöksynyt Aurinkorannikolle muuttokuorman kanssa, vaan teki ensin ”tiedusteluretken” joka osoittautui onnistuneeksi.

– Tulin tänne toukokuussa 2014 pariksi viikoksi lomailemaan ja katsomaan paikkoja. Kukapa täällä ei toukokuussa lomalla viihtyisi, hän myhäilee.

– Lämpöä on sopivasti, luonto alkaa kukkia eikä turistejakaan ole vielä tungokseksi asti.

Onnistuneen lomareissun jälkeen Rami Varjonen alkoi touhuta muuttoa tosissaan ja lopulta marraskuussa 2014 mies siirtyi uusille kotikulmilleen, eikä tällä kertaa yksin.

– Pakettiautolla tulin muuttokuorman kanssa, ja mukana muutti Vellu-kissa. Vellusta on nyt jo valitettavasti aika jättänyt, mutta oli kiva että hänkin pääsi viettämään eläkepäiviään tänne lämpimään, Varjonen tuumii.

Uudelle uralle

Kun ”vanha elämä” Suomessa oli pistetty pakettiin, oli Varjosella tilaisuus viettää hyvin ansaittua välivuotta Espanjassa, ennen kuin uusi ura alkoi kutsua.

– Olen tällainen sosiaalinen luonne, joten halusin ehdottomasti tehdä jotain missä saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Syksyllä 2015 tuli sitten lopulta vastaan sellainen tilaisuus, johon halusin tarttua.

Tuo tilaisuus ilmestyi kahvila ravintola Kardemumman muodossa. Yksi Aurinkorannikon perinteisimmistä suomalaiskahviloista tuli myyntiin ja Varjonen päätti lähteä kaupoille.

– Olen edelleen erittäin tyytyväinen päätökseeni. Sekä tänne Espanjaan muuttamisesta että Kardemumman hankkimisesta. Täällä saan toteuttaa sosiaalista luonnettani, jutustella asiakkaiden kanssa ja yrittää tehdä heidän päivästään entistä parempaa. Vaikka soppakauha pysyy toki omassakin kädessäni, niin heti alkuun minulle oli selvää, että keittiöön palkkaan ammattikokin, Rami Varjonen kertoo.

Kultturelli futisfani

Suomessa monesti sanotaan, että yrittäjä on aina töissä. Aurinkorannikolla pätevät luonnollisesti samat lainalaisuudet, mutta kai sitä nyt joskus vähän vapaa-aikaakin löytyy?

– Kyllä sitäkin sentään joskus, toteaa Varjonen hymyillen.

– Silloin tykkään muun muassa seurata Barcelonan futismatseja tv:stä.

Aktiivisempaakin vapaa-ajanviettoa hän harrastaa.

– Pidän lähimatkailusta. Tässä aivan Fuengirolan ympäristössä on monia kauniita paikkoja, joissa on kiva käydä ihan päiväseltään. Lisäksi minussa asustaa myös kultturellimpi puoli, joten tykkään käydä erilaisissa taidemuseoissa ja -näyttelyissä, joita tässä lähistöllä on myös runsaasti.

Kaiken kaikkiaan Rami Varjonen vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä elämään Aurinkorannikolla.

– Suomesta olen läheisten ihmisten lisäksi jäänyt kaipaamaan lähinnä tyventä merimaisemaa, hiljaisuutta, puhtautta ja yhteiskunnan toimivuutta.

– Valo on täällä Espanjassa kaikkein parasta. Jokainen täällä asuva tietää, että asunnoissa voi talvella olla välillä viileää, mutta valoisaa on silti lähes aina. Valon ohella pidän siitä rentoudesta ja inhimillisyyden tunnelmasta mikä täällä vallitsee. Se tuntuu tarttuvan myös suomalaisiin jotka tänne tulevat. Jos se nettiasentaja ei nyt sitten tänään tullutkaan, niin ehkä se tulee huomenna, hän toteaa esimerkin.

KUKA?

  • Rami Varjonen
  • 46 vuotta
  • Pian 6 vuotta Espanjassa
  • Sinkkumies
  • Asuu Las Lagunasissa
Mitä pidit jutusta?
+1
391
+1
50
+1
12
+1
17
+1
6
+1
9

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kakkajuttu

  Osa ihmisistä ei, häveliäisyyssyistä, voi lausua sanaa uloste tai kakka...
Hannu Korhonen

Käymälänero?

  Nykyisessä yhteiskunnan talouskurimuksessa on hyvä pohtia keinoja valtion kassan parantamiseksi....

Viikon kysymys

Aiotko ottaa korona-rokotteen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa