Portugalinsotalaivoja jälleen Aurinkorannikolla

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Portugalinsotalaiva on yksi vaarallisimmista meduusoista. (kuva: Juha Tuurihalme)

Aktiivinen lukijamme Juha Tuurihalme lähetti oheisen kuvan vaarallisesta meduusasta Portugalinsotalaivasta. Tuurihalmeen mukaan näitä myrkyllisiä olioita oli kymmenittäin sunnuntaina iltapäivällä Los Bolichesin rannalla Fuengirolassa.

Aktiivinen lukijamme Juha Tuurihalme lähetti oheisen kuvan vaarallisesta meduusasta Portugalinsotalaivasta. Tuurihalmeen mukaan näitä myrkyllisiä olioita oli kymmenittäin sunnuntaina iltapäivällä Los Bolichesin rannalla Fuengirolassa.

Portugalinsotalaiva on polttiaiseläinlaji ja yksi ihmiselle vaarallisimmista. Myrkky aiheuttaa ihmiselle kovaa kipua ja uidessa voi aiheuttaa tajunnan menetyksen ja hukkumisen. Pistoksen saanut voi kokea myös hengenahdistusta ja pahimmillaan rytmihäiriöitä. Ihoon polttiasen pistos voi tehdä rumia palovammoja.

Portugalinsotalaivalla on noin 15 cm vedenpinnan yläpuolelle kohoava, 9–35 cm pitkä, typpi-happi-hiilimonoksidi-kaasuseosta täynnä oleva ja sulkijalihaksella varustettu kelluke, joka toimii purjeen tavoin auttaen liikkumisessa. Veden alla sillä on pitkät lonkerot, joissa on ravinnonhankinnassa käytettävät polttiaissolut. Portugalinsotalaiva voi levittää lonkeronsa jopa 30 metrin päähän. (lähde: wikipedia)

Asiantuntijat kehottavat uimareita välttämään meduusoja. Edes kuolleisiin meduusoihin ei pidä koskea, koska ne voivat aiheuttaa kiusallisia reaktioita vielä jonkin aikaa kuolemansa jälkeenkin.

Jos meduusa pääsee polttamaan, asiantuntijat neuvovat huuhtomaan kosketuksen saanutta kohtaa nimenomaan suolavedellä. Jos iholle on jäänyt meduusan lonkero, se on poistettava pinseteillä tai hätätapauksessa vaikka pankki- tai muulla mukana olevalla muovikortilla. Sormin ei lonkeroihin pidä koskea.

Kipua voi hoitaa kylmällä, mutta ei suoraan jäillä, koska jäät ovat yleensä makeaa vettä, joka tässä tapauksessa pahentaa tilannetta. Jos käyttää jääpaloja, ne pitää laittaa muovipussiin.

Normaalisti meduusanpolttaman oireet paranevat itsestään, mutta jos ne selvästi ja nopeasti pahenevat ja esiintyy muita oireita kuin kipua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Aurinkorannikon meduusatilannetta voi seurata mobiililaitteella Aula del Mar -säätiön kehittämällä Infomedusas-sovelluksella. Se on ladattavissa ilmaiseksi.

Antti Pekkarinen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa