Viihde

Pepe Willberg herkkänä, muisteli ystäväänsä Pave Maijasta

Mies ja kitara. Se on intiimi yhdistelmä, joka laadukkaana vangitsee kuulijansa. Pepe Willbergin tapauksessa laatu on aina korkea.

Pepe Willberg esiintyi lauantaina ravintola Kukossa Fuengirolassa. Julkiset keikat ovat pandemian takia harvinaista herkkua, edellinen yleisölle avoin esiintyminen Willbergillä oli Helsingissä marraskuun alussa.

Willberg esiintyi tällä kertaa intiimisti itseään akustisella kitaralla säestäen. Keikkarutiinin puute ei näkynyt ainakaan negatiivisena ilmiönä, taiteilija oli lavalla rento ja jutusteli yleisön kanssa kappaleiden välillä.

Pave Maijanen muistoissa

Willberg muisteli keikan aluksi reilu viikko sitten menehtynyttä ystäväänsä ja soittokaveriaan Pave Maijasta.

-Meillä oli Paradise yhtyeen kanssa aika villit vaiheet meneillään juuri silloin, kun Pave oli mukana. Teimme esimerkiksi rundin Ruotsiin ja Norjaan, alun perin siinä piti olla solistina Carola, mutta loppujen lopuksi se kiertue tehtiin ihan poikaporukalla. Hauskaa ainakin oli, Willberg muistelee.

Willberg muisteli Pave Maijasta. Miesten yhteiseen historiaan kuuluu myös pari kesää Savonlinnan oopperakuorossa.

Willberg ja Maijanen olivat soittohommien ulkopuolellakin hyvin läheisiä. Maijanen asui jossain vaiheessa Willbergin olohuoneen sohvalla ja muusikkokaverukset viettivät aikaa esimerkiksi shakkia pelaamalla.

Paradise aikojen lisäksi Willberg muisteli yhteistyötä Maijasen kanssa esimerkiksi Fyrkka-lauluyhtyeessä. Käytännössä ryhmä oli Paradisen laulava osasto Willberg, Maijanen, Kalle Fält ja Markku Johansson vahvistettuna Seija Simolalla.

-Fyrkan kanssakin käytiin kansainvälisillä keikoilla esimerkiksi Alma Atassa. Tuo matka oli syynä myös sille, että emme Paradisen kanssa osallistuneet vuoden 1972 Syksyn säveleen, vaikka meidät sinne oli valittukin.

Seuraavana vuonna yhtye osallistui Syksyn säveleen ja oli kisaan lähtiessään täynnä itseluottamusta, voitto piti olla selvä asia.

-No eihän siinä niin käynyt, jonnekin keskikastiin jäätiin. Biisimme taisi olla vähän liikaa nuorisolle suunnattu, postikorttiäänestykseen osallistuivat lähinnä äidit ja heille tuo postimerkkien hankkiminen ja korttien lähettäminen oli paljon luontevampaa.

Kappale, jolla Paradise Syksyn säveleen osallistui, oli isoksi hitiksi noussut Aamu.

-Kuunnelkaapas Aamun levytetystä versiosta Maijasen bassoa. Hän keksi soittaa kahden viimeisen kertosäkeen aikana sellaisen Jimi Hendrix Hey Joe -bassomurinan. Se on aika toimiva juttu ja sillä ajattelimme iskevämme nuorison sydämiin, Willberg kertoo lavalla hymyillen Aamu-kappaleen alkujuonnossa.

Elokuvasäveliä ja runoja

Lauantain keikalla Pepe Willberg tarjosi tyylikkään läpileikkauksen urastaan. Esityksen alkupuolella kuultiin vähemmän soitettuja kappaleita, joista yllättävän moni liittyi kotimaisiin elokuviin.

-Minua pyydettiin laulamaan Kuka kertoisi minulle -kappale Timo Bergholmin ohjaamaan Punahilkka-elokuvaan, olisiko ollut vuonna 1968. Mieluustihan sen tein, kyseessä oli hyvän ystäväni Otto Donnerin sävellys ja Aulikki Oksasen hieno runo. Leffan ensi-illassa odotin koko ajan, milloin biisi tulee. Lopputeksteihin asti piti odottaa, mutta silti hetki oli hieno, kun se kuului valkokankaalta.

Muita keikalla kuultuja elokuviin liittyviä kappaleita olivat ainakin Kaj Chydeniuksen Asfalttilampaat-elokuvaan säveltämä Sinua sinua rakastan ja Romanssi Munkkiniemen kreivistä. Kuultiinpa Myrskyluodon Maijastakin todella koskettava versio.

Willbergin esiintyminen jätti varmasti vahvan muistijäljen paikalla olleeseen yleisöön.

Elokuvasävelten jälkeen käväistiin 2000 -luvulla Saimaa-levyn tunnelmissa. Tuolta Willbergin toistaiseksi ainoalta kultalevyltä taiteilija esitti hienon Aivan sama mulle mä oon onnellinen -kappaleen. Willberg esitti myös yhden Tommy Tabermannin runoon sävelletyn kappaleen.

-Tommyn kanssa oli usein juttua, että säveltäisin kokonaisen levyllisen hänen runojaan. Se projekti jäi toteuttamatta, mutta Olli Ahvenlahti otti asiasta kopin ja teki hienot sävellykset. Lauloimme ne Johanna Iivanaisen kanssa Kaksi ihoa -albumille vuonna 2007.

Keikan loppupuolella siirryttiin hittikimaraan. Ensin kuultiin Saat miehen kyyneliin, sitä seurasivat Rööperiin ja Hermes. Varsinaisen setin viimeisenä kappaleena kuultiin jo aiemmin käsitelty Aamu.

Kukon yleisö oli haltioissaan, seisomaan nousten he vaativat taiteilijalta ylimääräistä numeroa ja kyllähän se sieltä tuli. Ja pohjalle oli säästetty todellinen herkku. Willberg esitti espanjaksi kappaleen Historia de un amor. Hienompaa päätöstä upea, koskettava ja intiimi konsertti ei olisi voinut saada.

Taiteilija kukitettiin konsertin jälkeen.

Kovia aikoja

Pepe Willbergin vaimo ja manageri Pauliina Visuri puhui yleisölle ennen konserttia. Hän kiitti mahdollisuudesta esiintyä, Suomessa keikkamahdollisuudet ovat tällä hetkellä olemattomat. Willbergillä on ollut joitain yksityistilaisuuskeikkoja, mutta viimeinen avoin yleisölle suunnattu esiintyminen oli marraskuun 11 päivä Aleksanterin teatterissa Helsingissä.

-Nämä ovat kovia aikoja muusikoille. On suorastaan outoa, että kaikki musiikki on ajettu alas. Jopa sota-aikana tilaisuuksia järjestettiin ja kansa sai musiikista ja kulttuurista lohtua elämäänsä, Visuri sanoi.

Willbergin esiintyminen keräsi ravintola Kukkoon mukavasti yleisöä. Kuluvalla viikolla tulleet matkustusrajoitteet aiheuttivat useita peruutuksia, Fuengirolan ulkopuolella asuvat ihmiset eivät voineet saapua paikalle. Mikäli rajoitteet sallivat, on mahdollista, että helmikuun alkupuolella Pepe Willberg esiintyy uudelleen Kukossa. Mahdollisesta keikasta tiedotetaan ensi viikon lopulla.

Teksti ja kuvat:

Antti Pekkarinen

Mitä pidit jutusta?
+1
154
+1
27
+1
1
+1
6
+1
6
+1
11

Kolumnit

Hannu Korhonen

Käymälänero?

  Nykyisessä yhteiskunnan talouskurimuksessa on hyvä pohtia keinoja valtion kassan parantamiseksi....
Mika Heikkilä

Shoppailumania

Korona-aikana olen löytänyt verkkokaupat. Kivijalkakauppojen kannattajalle se aiheuttaa suurta syyllisyyttä. Olen...

Viikon kysymys

Uskaltaisitko mennä kuljettajattoman linja-auton kyytiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa