Blogi

Pentti Raaste: Lisää lihaskivuista

Moderni lääketiede on ajautunut sivuraiteelle. Viimeisinä vuosikymmeninä kehitetyt kuvantamislaitteet ovat sokaisseet lääkärikunnan. Potilaan käsin tutkiminen on jäämässä miltei kokonaan pois. Suuri joukko kipupotilaista saa vääriä diagnooseja sekä hoitoja.

Tulisi muistaa, että lihasten kipukohdat ja kramppikohdat (triggeri pisteet) eivät näy missään kuvissa! Ne löytyvät vain tutkimalla potilaat käsipelillä, vanhanaikaisesti.

Lihaskivut edustavat noin kuutta-seitsemääkymmentä prosenttia kaikista kiputiloista, joka on paljon. Lihaskivut eivät ole hengenvaarallisia, mutta huonontavat elämänlaatua ja aiheuttavat paljon turhaa lääkkeitten käyttöä. Lihaksia on jokapuolella kehoa ja ne voivat kipeytyä, päästä varpaisiin ja kaikki paikat siltä väliltä.

Kuvissa näkyvät  luut ja nivelten rakenteet, ja kun siellä miltei aina on jotain muutoksia, saavat ne useimmiten syyn niskoilleen aiheetta. Arthroosi, eli nivelen kuluma on siten usein diagnoosina. Jos kuluma ei ole kovin paha, ei niveleen operoida keinoniveltä.  Selän kohdalla ei usein ole edes keinonivelmahdollisuutta. Potilas saa lohduttoman tuomion; nivel on kulunut ja on opittava elämään kipujen kanssa ja tarvittaessa käytettävä särkylääkkeitä.

Lihaksen (ja jänteitten) kiputilat eivät kuitenkaan parane särkylääkkeillä. Siten on paljon ihmisiä, jotka kärsivät jatkuvista kivuista ja joitten työkyky ja elämä on kipujen rajoittamaa.

Kuten jo edellisessä artikkelissa mainitsin, eivät asiat ole niin lohduttomia. Lihas- ja jännekivut voidaan usein parantaa, joko kokonaan tai ainakin helpottaa kipuja huomattavasti. Asiasta on jopa olemassa oppikirjoja. Tohtorit Travell ja Simons julkaisivat oppikirjansa joskus seitsenkymmen luvulla. Se on erittäin yksityiskohtainen.

Itse olen julkaissut hieman kansantajuisemman kirjan: ” How To Cure Myofascial Pain”(Amazon), jonka avulla voi opetella myös itsehoitoa. Hoitovideoita löytyy myös minun YouTube -arkistostani (Youtube,Pentti Raaste).

Pentti Raaste

 

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa