Ajanviete

Pähkinöiden vastaukset 39/2020

Oikeat vastaukset tämän viikon pähkinöihin.

 

1. Joulupukin

Lasten ja lastenmielisten joulu on turvattu, sillä WHO:n koronatorjunnasta vastaava Maria Van Kerkhove kertoi tällä viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että korkeasta iästään huolimatta joulupukki on koronalle immuuni eivätkä matkustusrajoitukset koske häntä.

2. Saksalainen

Amerikkalaisista sotafilmeistä tuttu – Jeepin perään kiinnitetty – jerrykannu on saksalaisen insinöörityön tulos. 20 litran pötikkä päätyi briteille ja amerikkalaisille sotasaaliina. Ironista kyllä, mutta niiden ansiosta Saksan länsirintama murtui toisen maailman sodan lopulla, kun polttoaine ei loppunut kesken. Jerry taas tarkoittaa Amerikan sotaslangissa saksalaista.

3. Varsinais-Suomessa

Saariston rengastiellä sijaitseva Kirjalansalmen silta on niin huonossa kunnossa, että sille asetetaan liikennettä hidastavia rajoitteita eikä uutta ole luvassa ainakaan viiteen vuoteen. Vuonna 1963 valmistunut silta on 287 metriä pitkä.

4. 14

Nerja, Torrox, (Vélez-Málaga), Algarrobo, Vélez-Málaga, Rincón de la Victoria, Málaga capital, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Estepona, Casares ja Manilla. Vélez-Málaga on siitä erikoinen kunta, että sen itäinen osa sijoittuu Torroxin ja Algarrobon väliin.

5. Keskimääräinen rusinoiden määrä laatikossa

Vuodesta 1957 alkaen valmistetussa perinteisessä maksalaatikossa on keskimäärin 21 rusinaa. Korttipeli ventissä – joka tulee ranskan kielen lukusanasta vingt-et-un – yritetään tavoitella venttiä eli 21 pistettä menemättä siitä yli.

6. Rusetti

Kutsutut käyttävät frakin kanssa valkoista rusetti kun taas palveluskunta mustaa. Se on hyvä pitää mielessä, kun pyytää pikkuhuppelissa uutta lasia kuohuvaa. Liivi ei saisi pilkottaa frakin alta, mutta Suomessa sen sallitaan näkyvän kaksi senttiä.

7. Niiden ydin on terästä

Kuparikolikot eivät siis ole kuparia kuin vain pinnasta. Sitäkin on vain puolet kopiopaperin paksuudesta. Euroalueen kuparikolikot eivät ole mitenkään poikkeuksellisia maailmalla. USA:ssa sen sijaan käytetään teräksen sijasta sinkkiä, mutta Tanskan 50-äyrinen on edelleen valmistettu kuparipohjaisesta metalliseoksesta.

8. Yli 300 miljoonalla dollarilla eli noin 300 miljoonalla euroilla

Bob Dylan, 79, on tehnyt urallaan 39 levyä. Levyjä on myyty yli 125 miljoonaa kappaletta. Kauppaan eivät kuuluu mahdolliset tulevat levyt. Dylan voitti sanoituksillaan kirjallisuuden Nobelin 2016.

9. Iris Flinkkilä

Iris Flinkkilän, 27, alusvaatekuvia sisältävää tiliä pääsee seuraamaan 29 euron kuukausihintaa vastaan. Vaikka OnlyFans-sivusto sisältää myös rajua pornoa, niin monet nuoret naiset ovat löytäneet sivuston ansiosta mahdollisuuden ansaita eroottisilla kuvillaan helpommin kuin Instagramin avulla. Flinkkilä on vihreiden ex-puheenjohtajan Touko Aallon ex-puoliso.

10. Tuire Salenius

Tamperelainen Salenius täytti tällä viikolla 70 vuotta, mutta jatkaa edelleen näyttelemistä, vaikka takana on jo 99 roolia. 1970-luvulla valtakunnallisia kanavia oli kaksi: Yle1 ja Yle2, ja Tankki täyteen kokosi parhaimmillaan 2,2 miljoonaa suomalaista – kuten nykyisin sanotaan lineaarisen – television ääreen.

Mitä pidit jutusta?
+1
6
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa