Blogi

Onnen lahjat – tasan ei käy

 

Kun nyt katson ulos Suomen pääkaupunkiseudulla, voin sanoa että jotakin oikeudenmukaisuutta ilmassa on. Koronaa riittää. Toisaalta näin hienoa kesää ja syksyä ei ole ollut miesmuistiin. Nytkin lämpöä on yli 15 astetta. Ja aurinko paistaa.

Tämä tyytyväisyys varmaan riittää. Ohjeet koronamaskien käytössä herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Mutta olemme siihen tottuneet. Toiset noudattavat sanatarkasti, toiset eivät.

Vuosi on osoittanut, että suomalaiset ovat johtajilleen lojaaleja. Välikysymyksetkin tehdään maskit päällä.

*

Suomalaisille riittää, kun saa purkaa suuttumustaan Amerikan presidentinvaalien ympärillä. Trumpista kutakuinkin kaikki suomalaiset näyttävät olevan samaa mieltä: Täyskaheli. Ovatko amerikkalaiset todella niin hölmöjä?

Tätä samaa on kyselty joskus aiemminkin. Samanlaisia arvioita kuultiin, kun Ronald Reagan valittiin Valkoiseen taloon vuonna 1980. Hän käynnistikin ”Tähtien sodan”, mutta teki hän paljon muutakin. Mm. hän normalisoi suhteita Kiinaan. Tähtien sotakin oli operaatio, jonka tarkoitus oli näyttää maailmalle Amerikan sotilaallinen voima.

Ronald Reaganista sanotaan Amerikassa usein, että hän oli maan kaikkien aikojen paras presidentti. Näin ajattelee ”Joe Sixpack”, keskivertoamerikkalainen. Hänelle myös Ronald Trump näyttää vakuuttavalta. Euroopassa – Suomessakin – media kuitenkin työntää esiin toisenlaista kuvaa. Mutta miksi amerikkalainen kuuntelisi Euroopan liberalismissa keitettyä mediaa? Hänelle Eurooppa on maanosa, josta ovat nousseet kommunismi, fasismi, natsismi, kolonialismi, imperialismi. Sen maanosan Amerikka on pelastanut kahdessa maailmansodassa, aika suurella rahalla.

*

Suomessakin Amerikan presidentinvaalit ovat nyt politiikan ykkösaihe, vaikka paljoa eivät suomalaiset voi niihin vaikuttaa. Amerikansuomalaiset toki tekevät paljon Trumpin eteen, mutta suomensuomalaisilla on omatkin vaalit, kunnallisvaalit huhtikuussa. Uhka että ne jäävät koronan jalkoihin on aika suuri.

Jarmo Virmavirta

Mitä pidit jutusta?
+1
12
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa