Matkailu Uutiset

Onko matkavakuutuksesi varmasti voimassa?

Leila ja Matti Noso yllättyivät vakuutusyhtiönsä linjasta

Koronapandemian seurauksena viranomaiset ovat suositelleet matkustamisen välttämistä moniin maihin. Viranomaissuosituksilla on joissain tapauksissa vaikutusta myös matkavakuutusten korvaavuuteen.

Saimme lehden toimitukseen yhteydenoton lukijoiltamme Leila ja Matti Nosolta, jotka kertoivat huomanneensa vasta jälkikäteen, etteivät heidän ottamansa matkavakuutukset olekaan täysin voimassa Espanjassa, koska ulkoministeriö kehottaa tällä hetkellä välttämään tänne matkustamista.

– Otimme 15.7. Pohjantähdestä matkavakuutuksen joka on voimassa puoli vuotta. Tässä vaiheessa meille ei mainittu sanallakaan, etteikö vakuutus olisi voimassa Espanjassa, Leila Noso kertoo.

Rajoitus kävi heille ilmi pienen sattuman kautta.

– Tulimme tänne Fuengirolaan maanantaina 28.9. ja pari päivää myöhemmin, keskiviikkona mieheni silmälasit rikkoutuivat. Matti soitti asiasta vakuutusyhtiöön ja kysyi, korvaako matkavakuutus tämän. Virkailija kertoi, että matkatavarat kyllä korvataan. Hän kuitenkin huomautti, että koska olette Espanjassa, mihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista, niin mitään mahdollisia sairaskuluja ei korvattaisi, hän jatkaa.

Ulkoministeriö ohjenuorana

Kysyimme asiaa myös suoraan vakuutusyhtiö Pohjantähdestä. Saimme vastauksen henkilövakuutusten tuotekehityspäällikkö Päivi Wiitamäeltä.

– Pohjantähden matkustajavakuutuksen voimassaolo perustuu Suomen ulkoministeriön kulloinkin voimassa olevaan matkustusohjeistukseen. Jos ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista kohteeseen, ei matkustajavakuutus ole voimassa, eikä sen perusteella makseta korvauksia. THL:n suositukset eivät vaikuta matkustajavakuutukseen.

Vastaava tieto löytyy myös yhtiön nettisivulta.

Wiitamäki tarkentaa vielä, että kyseinen ehtokohta on ollut Pohjantähden henkilövakuutusehdoissa aina, eikä ole seurausta esimerkiksi koronapandemiasta.

Ulkoministeriön tuoreimmassa, 12.10 päivätyssä tiedotteessa puolestaan todetaan muun muassa näin:

Ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.”

Maita, joista mainitut maahantulorajoitukset on poistettu, on hyvin vähän: Vatikaani, Australia, Etelä-Korea, Japani, Ruanda, Thaimaa, Uruguay ja Uusi-Seelanti.

Näyttää siis siltä, että Pohjantähti informoi linjauksestaan avoimesti, mutta Noson pariskunnan kokemuksen perusteella yksittäisessä myyntitapahtumassa asia on jäänyt epäselväksi. Pohjantähden linja tässä asiassa näyttää eroavan muiden suomalaisten vakuutusyhtiöiden linjasta. Nosot päätyivät äänestämään jaloillaan.

– Vaihdoimme saman tien vakuutuksemme toiselle yhtiölle, jolla matkavakuutus on voimassa myös Espanjassa, Leila Noso kertoo.

Eriäviä linjauksia

Selvitimme myös, mikä on muiden suomalaisten matkavakuutusyhtiöiden linjaus koronapandemian aiheuttamien matkustussuositusten suhteen. Pohjantähden lisäksi kysyimme neljältä muulta merkittävältä vakuutusyhtiöltä, vaikuttavatko viranomaisten matkustussuositukset heidän matkavakuutustensa korvaavuuteen. Muilla haastatelluilla vakuutusyhtiöillä näyttää olevan eri linja kuin Pohjantähdellä.

– Matkavakuutus on normaalisti voimassa, jos sairastuu tai loukkaantuu matkalla, eli myös koronaan sairastumisesta johtuvat hoitokulut korvataan, vastaa viestintäpäällikkö Outi Kärkkäinen vakuutusyhtiö If:stä.

– Meidän matkavakuutuksemme korvauksissa ei ole korvattavuuden kannalta merkitystä sillä, onko maa viranomaisten suosituslistoilla tai ei, toteaa Lähitapiolan viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttila.

– Vakuutuksesta korvataan myös rajoitusten ja ohjeiden voimassa ollessa vakuutusehtojen mukaisesti. Korona sairautena korvataan, kuten muutkin matkalla alkaneet sairaudet, linjaa Vakuutusyhtiö Turvan erityisasiantuntija Taina Kotovainio

– Matkalla alkanut sairaus, myös koronaviruksen aiheuttama, korvataan kaikista Pohjolan henkilöasiakkaiden matkustajavakuutuksista, toteaa puolestaan Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Jyri Brander. Hän kuitenkin huomauttaa, että ulkoministeriön matkustussuositukset vaikuttavat esimerkiksi matkan evakuointi- ja peruuntumiskulujen korvattavuuteen.

Perumisia ei korvata

Kaikkea koronapandemian aiheuttamaa vahinkoa vakuutukset eivät kuitenkaan korvaa. Jos esimerkiksi itse haluaa perua matkansa johtuen kohdemaan pahentuneesta koronatilanteesta, kulut menevät omaan piikkiin.

Jos taas esimerkiksi lentoyhtiö tai matkanjärjestäjä peruu matkan sekään ei ole matkavakuutuksesta korvattava syy. Tällöin voi tiedustella matkan siirtoa tai rahan palautusta lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

Asiantuntijat huomauttivat vastauksissaan myös siitä, että korona voi aiheuttaa muita mutkia matkaan, joita ei välttämättä matkavakuutuksesta korvata.

– Jos joutuu kohdemaassa jäämään karanteeniin esimerkiksi koronalle altistumisen vuoksi ja tämän takia myöhästyy paluulennolta tai aiheutuu lisämajoittumiskuluja, näitä ei korvata matkavakuutuksesta. Sama tilanne on, jos joutuu kotimaassa karanteeniin altistumisen vuoksi eikä pysty sen vuoksi lähtemään matkalle, muotoilee If:n Outi Kärkkäinen.

Vakuutuksiin liittyy monesti paljon pieniä yksityiskohtia, joten tässä jutussa olevat vastaukset kannattaa ottaa suuntaa antavina. Jos oman vakuutusturvan suhteen on mitään epäilyksiä, kannattaa asia tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Mitä pidit jutusta?
+1
148
+1
6
+1
2
+1
4
+1
4
+1
2

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kakkajuttu

  Osa ihmisistä ei, häveliäisyyssyistä, voi lausua sanaa uloste tai kakka...
Hannu Korhonen

Käymälänero?

  Nykyisessä yhteiskunnan talouskurimuksessa on hyvä pohtia keinoja valtion kassan parantamiseksi....

Viikon kysymys

Aiotko ottaa korona-rokotteen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa