Blogi

Nyt vai myöhemmin?

Olo on kuin puolikuntoisella. Onneksi olen kirjoittanut kaiken tärkeän muistiin, sillä muutoin varmasti unohtaisin jotakin. Aamulla herätessä väsyttää ja päivällä väsyttää.

Kuntoilu on jäänyt vähäiseksi, ja kotiin päästyäni loppuilta menee lähinnä velttoiluun, enkä saa oikein mitään aikaiseksi. Tältä tuntuu kun on nukkunut huonosti pidemmän aikaa.

Tutkimusten mukaan unella ja sen määrällä on vaikutus sekä fyysiseen, että henkiseen hyvinvointiin. Väsymyksen ja torkahtelun lisäksi liian vähäinen unimäärä voi aiheuttaa esimerkiksi keskittymisvaikeuksia.

Ilmankos koin melko hankalana tämänkin jutun kirjoittamisen. Ajatus harhaili ja keskittyminen herpaantui tämän tästä. Tunnen itseni stressaantuneemmaksi, ja mieli on jollain tavalla levoton.

Tuntuu siltä kuin flunssakin olisi iskemässä. Tutkimusten mukaan univaje aiheuttaa myös vastustuskyvyn alenemista, sekä herkemmin sairastumista.

Muutaman yövuoronkin olen elämässäni kokenut silloisella työpaikallani. Sanotaanko että ensimmäisen yön jälkeen oloni oli kuin humalassa. Ja se on totta. Kuulemma vuorokauden valvominen vastaa promillen humalatilaa.

Ovatpa jotkut vapaaehtoiset joskus jopa kokeilleet kuinka kauan pystyvät valvomaan, muun muassa eräs yhdysvaltalainen opiskelija vuonna 1965, 11 vuorokauden ajan. Koska pitkäaikainen valvominen ei ole hyväksi terveydelle, Guinnessin ennätystenkirja ei enää julkaise valvomisennätyksiä.

Eikä liiallinenkaan uni ole terveydelle hyväksi. Sen on todettu olevan yhteydessä monenlaisiin terveysongelmiin, muun muassa ylipainoon ja diabetekseen.

Olette varmasti kuulleet sanonnan ”haudassa ehtii levätä”. Joskus olen tainnut itsekin viljellä tätä lausetta, mutta enää en ole samaa mieltä asiasta.

Jokainen tarvitsee riittävästi unta ja lepoa, jotta voisi hyvin. Suosittelenkin nyt jokaista, myös itseäni, kiinnittämään huomiota omiin nukkumistottumuksiin, ja ehkäpä mahdollisesti sulkemaan tv:n hieman aiemmin kuin mihin on normaalisti tottunut.

Riina Leppäkangas

Personal Trainer, Sol Beach Fitness Centre

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa