Niina Ristolainen: Työtapojen yhteensovittaminen perustuu luottamukseen

Fuengirola.fi:n kolumnissaan Niina Ristolainen pohtii etätyötä ja lähityötä luottamuksen näkökulmasta.

Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Työpaikat muuttuivat etenkin korona-aikana paljon. Töitä ryhdyttiin tekemään entistä enemmän etätöinä ja osa tästä toimintatavasta jäi vahvasti elämään. Useissa työpaikoissa Teams-kokoukset ovat arkipäivää ja mahdollistavat nopean siirtymisen kokouksesta toiseen ympäri maailmaa.

Osa työpaikoista on toisaalta tänä päivänä pyrkinyt lisäämään lähityötä huomaten sen tarpeellisuuden yhteisöllisyyden näkökulmasta. Lisäksi lähityön on nähty olevan keino parantaa työnantajan tai esimiehen näkökulmasta valvontaa.

Kokonaisuus etätyön ja lähityön yhteensovittamisesta ja päätös toiminnan ratkaisuista perustuu kuitenkin pitkälti luottamukseen. Olen törmännyt useissa yhteyksissä erilaisiin työpaikkoihin, joissa samaa työtä tekevistä toinen työntekijä tekee työtä etänä ja toinen läsnä. Yhdessä työyhteisössä työyhteisö koki, että etänä tekevä ei tehnyt työtään niin hyvin, koska heitä ei näkynyt paikalla koskaan. Paikalla oleva puolestaan nähtiin työpaikalla, ainakin tauoilla sekä tullessa ja lähtiessä töihin. Tämä lisäsi yhteisössä suoraan luottamusta työntekemiseen, sillä yhteisössä nähtiin tekijöiden olevan konkreettisesti paikalla.

Todellisuus työnteosta ja sen tehokkuudesta onkin sitten toinen. Laskimme kerran työhön käytetyn ajan ja usein näillä etänä olevilla työntekijöille tunteja kertyi viikkoon huomattavasti enemmän. Oliko syy työnteon tehokkuuden laskemisessa muualla vai oliko kyseessä kenties työntekijän sisäänrakennettu syyllisyyden tunne poissaolosta, ja näin hän teki huomauttavasti enemmän ja tunnollisemmin töitä?

- Mainos -

Työn tekemisessä meillä on erilaisia tapoja ja tahteja tehdä työtä. Tämä aiheuttaa usein epätietoisuutta ja hätäännystä toisissa ihmisissä, miten asiat etenee ja hoituu. Joskus jopa kokonainen työyhteisö voi lamaantua ja juuttua kiinni tilanteeseen, jonka avaamiseksi tarvitaan muutakin kuin keskustelua. Tarvitaan tahtoa rakentaa luottamusta.

Miten itse voisi vähentää kuormittavuutta, joka syntyy luottamuspulasta asioiden hoidossa? Joskus luottamuspula voi tosiaan kasvaa, kun totutut toimintatavat ovat erilaisia. Toinen koputtaa kahvitauolla oveen ja vaihtaa pari sanaa kuulumisia, toiselle Teams-puhelu kesken työpäivän voi ajaa saman asian.

Mutta miten toimia, kun kukaan ei voi yksipuolisesti rakentaa luottamusta, vaan siihen tarvitaan kaikki asianosaiset ja osapuolet? Näitä tilanteita varten ennaltaehkäisevässä sekä korjaavassa mielessä on muun muassa työnohjausta työyhteisöille, interventioita erilaisin sosiaalityön menetelmin ja esimerkiksi tiedolla johtamisen keinoin. Nämä kaikki menetelmät ovat tärkeitä ja auttavat työhyvinvointia ja lisäävät yhteisesti rakennettavaa luottamusta työyhteisössä, tehtiin sitten etä- tai lähityötä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *