Blogi

Motivaatio

On taas aika vuodesta jolloin pitäisi tehdä  jotain. Ulkoiselle olemukselle nimittäin. Pitäisi päästä takaisin kuosiin, karistaa muutama kilo.

Näitä asioita pohtii moni tällä hetkellä, rennosti vietetyn kesän jälkeen. Vaan onko motivaatiota tarpeeksi, että saataisiin haluttuja muutoksia aikaiseksi.

Motivaatiota on kahdenlaista; sisäistä että ulkoista. Vaikka motivaatio olisikin aluksi ulkoinen, voi se kuitenkin synnyttää sisäisen motivaation.

Ulkoinen motivaatio perustuu ulkopuolisiin yllykkeisiin ja pakotteisiin, esimerkiksi joku toinen haluaa että laihdutat. Ulkoiseen motivaatioon liittyy oikeastaan aika hyvin yllä mainittu tilanne eli jokavuotinen laihdutusbuumi kesän että joulun jälkeen.

Tällöin eri tahot terveys- että hyvinvointialalla mainostavat palveluitaan ja houkuttelevat aloittamaan terveellisemmän elämän. Mahdollisesti  joku läheinen patistaa mukaansa salille.

Usein kuitenkin into terveellisempiin elämäntapoihin kestää vain hetken ja lopahtaa jälleen. Ulkoinen motivaatio ei ole pitkällä aikavälillä toimiva ratkaisu.

Kun taas sisäinen motivaatio aktivoi pitkällä tähtäimellä. Tällöin toimintaan ryhdytään juuri tekemisen itsensä vuoksi. Toiminta tuottaa itselle hyvänolon tunteen ilman että tarvitsee tulla arvioiduksi, hyväksytyksi tai miellyttää muita.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka ohjattu spinning-tunti. Tunnilla on korvia huumaava tunnelma, musiikki pauhaa ja innostaa polkemaan lujempaa. Vaikka väsyttää niin siitä huolimatta haluat puristaa vielä hieman itsestäsi.

Tunnin jälkeen olet hyvin väsynyt , mutta samaan aikaan olosi on mahtava. Tunti on tuottanut sinulle hyvän olon ja halusi osallistua tunnille on lähtenyt nimenomaan sisäisestä motivaatiostasi.

Riittävä itsetuntemus, oikeanlainen asenne, sinnikkyys, itselle sopivien tavoitteiden asettaminen ja useat muut tekijät ovat osallisena sisäisen motivaation syntyyn.

Ehdotankin sinulle nyt että mietit ensimmäisenä mikä saa sinut liikkumaan, onko se oma halusi vai tuleeko se jostain ulkopuolelta.

Riina Leppäkangas

Personal Trainer, Sol Beach Fitness Centre

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa