Blogi

Mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan?

Hyvä uutinen on se, että ihmiset ovat maailmanlaajuisesti vaurastuneet, tasa-arvo on edennyt ja terveys on huimasti parantunut.

Mutta huolen aiheitakin on kosolti. Eriarvoisuus lisääntyy, ilmasto lämpenee, korruptio kukoistaa ja pakolaisten määrä kasvaa.

Eräässä monikansallisessa tulevaisuusvisiossa on luotu neljä skenaariota. Ensimmäinen pitää sisällään toiminnan tehostamista eli tehdään enemmän pienemmällä budjetilla ja vähemmillä ihmisillä. Tuotantolaitoksia suljetaan ja ihmisiä joutuu työttömäksi.

Toisessa palvelut hoidetaan suurelta osin netin välityksellä. Etuna on niiden toiminta päivän jokaisena tuntina ympäri vuorokauden.

Kolmannessa tulevaisuudenkuvassa tehdään töitä pidempään. Haasteena on jatkuva oppimisen tarve ja eri-ikäisten toimiminen yhdessä.

Neljäs skenaario on digitaalinen vallankumous, joka tutkijoiden mukaan tapahtuu joka tapauksessa. Todennäköisesti tulevaisuus on yhdistelmä näitä kaikkia kehityskulkuja.

Erityisesti kannattaa seurata Kiinan kehitystä. Jo nyt useimmat Fuengirolan rantakadun kaupat ovat kiinalaisessa omistuksessa. Tällä hetkellä kiinalaiset ovat erityisen kiinnostuneita Afrikasta, jossa on paljon käyttämättömiä luonnonvaroja ja reheviä viljelysmaita.

Entä sitten pieni Suomi? Voisimme olla solumaatalouden edelläkävijä. Jo nyt Solar Foods on kehittänyt proteiinijauheen lihan korvikkeeksi. Menetelmässä mikrobit kasvattavat solumassaa. Sen päästöt ovat vain sadasosa naudanlihan päästöistä.

Tutkimuksen kohteena on myös lihan valmistaminen laboratoriossa lehmän kantasoluista, samoin 3D-tulostettu kana.

Marjatta Jabe

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Kolumnit

Mika Heikkilä

Shoppailumania

Korona-aikana olen löytänyt verkkokaupat. Kivijalkakauppojen kannattajalle se aiheuttaa suurta syyllisyyttä. Olen...

Viikon kysymys

Uskaltaisitko mennä kuljettajattoman linja-auton kyytiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa