Blogi

Media hyötynyt valtavasti Trumpista

Yhdysvaltainen demokratia kärsi pahan kolhun, kun presidentti Donald Trumpin radikalisoituneet kannattajat valtasivat maan kongressin.

Nyt kysytään, että miksi näin kävi. Yhtenä syynä pidetään sitä, että presidentti on saanut vapaasti levittää vihapuheitaan, valheitaan ja demokratiaa horjuttavia väitteitään.

Jälkimmäisestä pahin on se, että ilman todisteita hän on toistuvasti väittänyt vaaleja epärehelliseksi ja kyseenalaistanut demokraatti Joe Bidenin voiton. Mitään todisteita tästä ei ole. Silti hän on jatkanut väitteitään ja järjestänyt mielenosoituksia ja yllyttänyt kannattajia marssimaan kohti kongressirakennusta.

Koko nelivuotiskautensa aikana Trump on ruokkinut vihapuheillaan vastakkainasettelua ja demonisoinut poliittisia vastustajiaan.

Sanoma on mennyt perille, koska hänen puheistaan ovat olleet mediat poikkeuksellisen kiinnostuneita. Hänellä on muun muassa Twitterissä ja Facebookissa kymmeniä miljoonia seuraajia.

Eniten tv-kanavista on hyötynyt Fox News, joka on antanut Trumpille valtavasti lähetysaikaa oman sanomansa julistamiseen. Vastapainoksi kanava on saanut miljoonia uusia katsojia ja sitä kautta mainostajia.

Trumpin sanomisten uutisoinnista ovat hyötyneet myös monet muut tv-kanavat ja erityisesti perinteisten kustannustalojen nettisivustot.

Trumpin kampanjointi ennen 2016 presidentinvaaleja herätti mediat. Hänen radikaalit sanomiset ja poikkeavan karski tyyli poikivat uutisia, jotka nostivat lukijamääriä. Laatulehdet kuten Washington Post, New York Times jne. saivat nopeasti kymmeniä tuhansia uusia tilauksia.

Eli Trumpia kiivaasti arvostelleet laatumediat ovat saaneet valtavasti taloudellista hyötyä hänestä ihan niin kuin sosiaalisen median jätit ja Fox News.

Juuri taloudellisen hyödyn takia Trump-uutisointiin on panostettu. Samalla kun hän on medioiden hyödyn takia saanut niin väitteilleen kuin vihapuheilleen valtavaa julkista huomiota, on hän myös lisännyt kansalaisten vastakkainasettelua ja suoranaista vihaa.

Koko hänen nelivuotiskautensa on ollut kyseenalaisen nykytilan rakentamista. Nyt kysytäänkin, että miksi näin kävi.

Samalla mediatalojen toimitukset ovat jo jonkin aikaa harrastaneet itsekritiikkiä menneestä ja tarkistelleet omaa uutisointiaan.

Jo syksyllä valtakunnalliset tv-kanavien toimittajat poistuivat kesken Trumpin tilaisuuden tai jättivät ne kokonaan väliin. Mitta oli tullut täyteen presidentin valheiden toistamisesta.

Faktantarkastajat ovat laskeneet Trumpin valehdelleen puheissaan tai haastatteluissaan tuhansia kertoja. Nämä valheet ovat sitten päätyneet merkittäviksi uutisiksi ja vaikuttaneet poliittisen ilmapiirin radikalisoitumiseen.

Viimeksi Facebook ja Twitter sulkivat Trumpin tilit. Syynä oli se, että presidentti on toistuvasti yllyttänyt kannattajiaan väkivaltaan.

Tällaisiin ratkaisuihin vaikuttaa myös mainostajien reaktiot. Ne eivät halua esiintyä yhteyksissä, joissa kannustetaan väkivaltaan ja tai horjutetaan demokratiaa.

Muun muassa Fox News tunnusti Joe Bidenin voittaneen vaalit, eikä ole enää antanut Trumpille lähetysaikaa kuten ennen.

Trumpista on nyt revitty lähes kaikki hyöty irti. Puoluetoverit ovat hädissään, koska Trumpin tuomitseminen voi aiheuttaa kannattajakadon. Pelkoa taas aiheuttaa se, että Trumpin viraltapanon puoltaminen toisi presidentin kannattajien vihat niskaan.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos.

Mitä pidit jutusta?
+1
14
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
3

Kolumnit

Mika Heikkilä

Shoppailumania

Korona-aikana olen löytänyt verkkokaupat. Kivijalkakauppojen kannattajalle se aiheuttaa suurta syyllisyyttä. Olen...
Suvi Kauranen

Sivistymätöntä!

Tietämättömyys ja sivistymättömyys tapasivat olla häpeän aihe. Vasta näinä vuosina täysprimitiivit...

Viikon kysymys

Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa