Uutiset

Maanjäristyksiä Granadassa, tuntuivat myös Aurinkorannikolla

Espanjan geologian laitoksen kuva eilisillan maanjäristyksen keskuksen sijainnista. (ign.es)

Granadan provinssissa on joulukuun alusta saakka eletty seismologisesti aktiivista aikaa. Alueella on havaittu lähes 300 maanjäristystä, joista kymmenkunta on ollut voimakkuudeltaan yli 3 richterin asteikolla. Tiistai-illan järistykset tuntuivat selvästi myös Aurinkorannikkolla.

 

-Tunsitteko saman, oliko tämä maanjäristys? Tuntui kuin sänky olisi lähtenyt seilaamaan, Fuengirolassa asuva suomalaisnainen kirjoitti tiistaina hieman ennen klo 23:a Facebookissa.

Vastaavia postauksia julkaistiin paljon eri sosiaalisissa medioissa.

Kyse oli maanjäristyksestä, jonka keskus oli Granadan provinssissa Santa Fe:n kunnassa. Järistyksiä oli useita, voimakkaimmat yli 4. Järistysten sarja on jatkunut läpi yön, keskiviikkoaamuna klo 6.22 alueella havaittiin viimeisin järistys. Osa näistä järistyksistä on tuntunut pieninä värähdyksinä myös Málagan provinssissa, myös Aurinkorannikon alueella.

Tämän ryppään toistaiseksi voimakkain järistys koettiin lauantaina 23.1. myös Santa Fe:ssä. Silloin järistyksen voimakkuus oli 4,4. Järistys aiheutti jonkin verran rakennusten sortumisia, mutta ainakin vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin.

Nyt järistyksiä aiheuttava seismisesti aktiivinen aika alkoi joulukuun alussa. Se johtuu Euraasian ja ja Afrikan mannerlaattojen lähentymisestä ja liikahtelusta. Vaikka isot laatat liikkuvat vain muutamia millimetrejä vuodessa, niiden liikkeistä ja törmäyksistä voi vapautua valtavia energioita.

Granadan provinssissa on ollut havaittavissa pienimuotoista paniikkia maanjäristysten takia. Ihmiset ryntäilevät ulos rakennuksista heti, kun pientäkin tärähtelyä ilmenee. Sekä Espanjan pääministeri Pedro Sanchez että Andalusian presidentti Juanma Moreno ovat pyrkineet rauhoittelemaan kansalaisia. He ovat kertoneet, että viranomaiset ja pelastuslaitos ovat täydessä hälytysvalmiudessa, mikäli maanjäristysten aiheuttamia ongelmia ilmenee.

Sitä, kauanko seismologisesti aktiivinen kausi kestää on Espanjan geologian laitoksen mukaan vaikea ennustaa.

Antti Pekkarinen

Lähteitä: ign.es, malagahoy.es, diariosur.es

Mitä pidit jutusta?
+1
103
+1
6
+1
6
+1
8
+1
63
+1
4

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Saanut?

  Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison...
Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Kumpi voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa