Ajankohtaista Hyvinvointi

Lokakuun 16. päivä on maailman elvytyspäivä

Perjantaina 16.10. vietetään maailman elvytyspäivää. Päivän tarkoitus on edistää ensiaputaitoja, jotka voivat pelastaa jonkun hengen.

Kun ihmisen sydän pysähtyy, on kiire. Jokainen minuutti, jonka potilas joutuu odottamaan apua, laskee selviytymisen mahdollisuuksia. Siksi on tärkeää osata antaa ensiapua.

Lokakuun 16. päivänä vietettävä Euroopan elvytyspäivänä alkanut teemapäivä laajeni maailman elvytyspäiväksi vuonna 2018. Kansainvälisen teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että kuka tahansa voi oppia elvyttämään. Toisin sanoen kuka tahansa maailmassa voi pelastaa elämän.

Viime vuosina niin sanotut maallikkodefibrillaattorit ovat yleistyneet, ja niitä löytyy nykyään myös Aurinkorannikolla useista eri julkisista tiloista, jopa suomenkielisinä. Niinpä sydänpysähdyksen sattuessa apu on entistä lähempänä.

Pelko pois

Sydänpysähdyspotilaan elvyttäminen saattaa tuntua pelottavalta, varsinkin jos ensiaputaitojen harjoittelusta on ehtinyt kulua aikaa. Totta onkin, että taitoja kannattaa pitää yllä, mutta Aurinkorannikon sydänyhdistyksen varapuheenjohtaja Paula Sirén muistuttaa, että sydäniskureita pystyy käyttämään myös ilman harjoittelua.

– Iskurissa on ensinnäkin kuvalliset ja sanalliset ohjeet ja kun laitteen sitten käynnistää, se neuvoo ääneen selvällä suomenkielellä.

On tietysti tärkeää muistaa, että ennen kuin aletaan antaa elvytystä, soitetaan paikalle ammattiapua.

– Ensin soitetaan hätänumeroon 112. jos kielen kanssa on ongelmia, kannattaa soittaa suomenkieliseen SOS-tulkkipäivystykseen 618 56 66 03. Sen jälkeen sydäniskuri neuvoo itse käyttöänsä ja puhelimesta saa tarvittaessa lisäneuvoja kunnes ambulanssi pääsee paikalle.

Lisätietoja aiheesta löytyy mm. Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen nettisivuilta sydanliitto.fi/aurinkorannikko ja Facebook-sivulta facebook.com/AurinkorannikonSydanyhdistysRy.

Katseet keväässä

Normaalisti Aurinkorannikon Sydänyhdistys järjestää koulutuksia sydäniskureiden käytöstä samoin kuin muitakin terveystapahtumia, mutta tällä hetkellä tämä toiminta on koronatauolla. Paula Sirénin mukaan katseet ovat tällä hetkellä ensi keväässä.

– Jos koronatilanne sallii, niin keväällä koitamme jälleen saada yhdistyksen järjestämät terveysluennot pyörimään. Samoin defi-koulutukset saadaan toivottavasti jälleen aktivoitua kevään mittaan.

Yksi Aurinkorannikon merkittävimpiä terveysalan tapahtumia on perinteisesti ollut myös syksyllä järjestettävä Terveyspäivä, joka kokoaa satoja osallistujia. Tämäkin tapahtuma jäi tänä syksynä koronan jalkoihin, mutta toivottavasti ensi syksynä jälleen onnistuu.

Suomenkieliset sydäniskurit Aurinkorannikolla:

 • Seurakuntakoti (2 iskuria)
 • Sofia opisto
 • Suomalainen koulu
 • Suomela
 • Ravintola Refla
 • Ravintola Manila
 • Centro Finlandia

Lisäksi seurakuntakodilla on vielä yksi iskuri, jonka esim. matkatoimistot voivat lainata retkille pientä maksua vastaan.

Espanjan- / englanninkielisiä sydäniskureita on mm.

 • Juna-asemilla
 • El corte Ingles tavaratalossa Los Bolichesissa
 • Sol Eyes lääkärikeskuksessa
 • Miramar ostoskeskuksessa yleinen
 • Miramarin Primark -myymälässä
 • Plaza Mayor ostoskeskuksessa
Mitä pidit jutusta?
+1
16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Saanut?

  Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison...
Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Kumpi voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa