Blogi

Lehdistö vastaa digitaaliseen muutokseen

 

Aamulehden ja Satakunnan kansan yhdistäminen Helsingin Sanomien kanssa vahvistaa lehdistön asemaa digitaalisen maailman muutoksessa. Tämän päivän nuoremman kuluttajakunnan elämässä painettu viestintä on jäämässä taka-alalle sähköisen internet-maailman vallatessa alaa. Tämä johtaa toisaalta tiedon pirstaloitumiseen.

Kehitys on antanut tilaa erityisesti valheellisten ja vihamielisten viestien levittämiseen. Demokraattisessa maailmassa tämä näkyy erityisesti poliittisessa kentässä, jossa ääriliikkeet vahvistuvat. Viimeksi tämä on nähty Irlannissa Sin Feinin vaalivoitossa.

Suomessa rohkaisevaa on nuoren kuluttajakunnan, 18-24-vuotiaiden arvostus luotettavuutta kohtaan. 91% heistä pitää luotettavuutta median tärkeimpänä ominaisuutena.

On arvosteltu myös lehdistön samankaltaistumista. Kun samat STT:n juttu ovat luettavissa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi kun hallitus nostaa bensan hintaa, on korotus sama niin Orivedellä kuin Köyliössäkin, mutta paikallinen media osaa kertoa sen, miten asia vaikuttaa juuri oman alueen arkeen.

Oleellista on nyt se, miten yhdistää Helsingin Sanomien osaaminen paikallisten toimijoiden osaamiseen. Ei pelkästään niin, että Helsingistä saadaan tietoa maakuntiin, vaan myös pienemmät maakuntalehdet tuovat arkipäivän asioita helsinkiläisten tietoon. Tämä on Arkadianmäelle muistutus siitä, että heidän edustamansa alueet seuraavat aktiivisesti miten heidän asioitaan hoidetaan.

Kaupan rahoituksen mahdollistivat Jane ja Aatos Erkon säätiöt ja Antti Herlinin miljardiluokan panostus sananvapauden ylläpitoon. Tämä kauppa vahvistaa myös muun median asemaa Yleisradion pakkoverolla rahoitetun, kaikkialle ulottuvan kasvun vastavoimana.

Ari Valjakka

toimittaja-emeritus

Mitä pidit jutusta?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Milloin suunnittelet matkustavasi Espanjaan seuraavan kerran?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa