Koronaseuranta Uutiset

Lähipäivinä myös Modernan koronarokotteet saapuvat Espanjaan

Andalusian alueella saadaan pelkästään Pfizerin ja Modernan rokotteilla rokotettua yhteensä lähes puoli miljoonaa ihmistä kahteen kertaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Espanjan terveysministeri kertoi torstaina, että Maahan saadaan lähiviikkojen aikana kaikkiaan 600.000 annosta Modernan koronarokotetta.

Euroopan komissio antoi tämän viikon keskiviikkona myyntiluvan amerikkalaisen Moderna-yhtiön koronarokotteelle. Näin siitä tuli joulukuussa myyntiluvan saaneen Pfizer-BioNTechin jälkeen toinen EU:n alueella myyntiin hyväksytty koronarokote.

Espanjan terveysministeri Salvador Illa kertoi torstaina, miten Modernan rokotteet saapuvat Espanjaan. Hänen mukaansa ensimmäiset annokset saataneen maahan 7-10 päivän sisällä, eli ensi viikon lopulla. Kaikkiaan Modernan rokotteita tulee Espanjaan näillä näkymin 600.000 annosta kuuden viikon sisällä. Pfizer-BioNTechin rokotteen tavoin, myös Modernan rokotetta tarvitaan kaksi annosta immuniteetin saavuttamiseksi, joten määrä riittää 300.000 henkilölle.

Modernan rokotteen saapuminen markkinoille ei muuta Espanjan rokotesuunnitelmia, sillä sen hankkimisesta oli sovittu jo aikaisemmin.

Modernan rokotteen antama suoja Covid-19 virusta vastaan on arvioitu Pfizerin rokotteen tavoin noin 95 prosenttiin. Modernan rokotteella on kuitenkin yksi selkeä etu puolellaan, nimittäin se on helpommin säilöttävissä. Pfizerin rokote pitää alle -70 asteen lämpötilassa, kun taas Moderna voidaan säilöä pitkäaikaisesti alle -20 asteen lämpötilassa ja jakelupisteissä se säilyy kuukauden tavallisessa jääkaapissa.

Espanjaan saapuvat Moderna-rokotteet varastoidaan terveysministeriön keskusvarastoon, mistä se jaellaan alueille.

Tahmea startti

Rokotuskampanja on Espanjassa lähtenyt hieman yskähdellen käyntiin. Esimerkiksi Madridin sairaanhoitoalueella ensimmäisen viikon aikana saatiin annettua vain noin 5% saaduista rokotteista. Myös Kataloniassa ja monella muullakin alueella rokottaminen on käynnistynyt hitaasti. Samaan aikaan taas Asturian itsehallintoalueella onnistuttiin antamaan kaikki saadut rokotteet.

Yksi suuri syy korotuskampanjan takelteluun ovat olleet vuodenvaihteen pyhäpäivät. Terveysministeri Illa ilmaisi uskovansa, että kaikilla alueilla rokotukset saadaan pian toimimaan ripeämmin.

Andalusia kaipaa lisää

Andalusian maakuntahallituksen terveysasioista vastaava Jesús Aguirre totesi torstaina, että ainakaan täällä ei ole pulaa henkilökunnasta eikä muistakaan järjestelyistä. Hänen mukaansa Andalusiassa ollaan valmiita pistämään rokotteita paljon kovempaan tahtiin kuin mitä keskushallinto niitä pystyy toimittamaan.

Aguirre kertoi myös, että Modernan 600.000 rokoteannoksesta 113.500 saadaan Andalusiaan.

Tällä hetkellä Andalusiaan saadaan Pfizerin rokotteita reilut 69.000 annosta viikossa. Jesús Aguirren mukaan tarvittaessa rokotteita kyetään pistämään viikossa jopa kymmenkertainen määrä.

Mitä pidit jutusta?
+1
42
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
5

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

  Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin...

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa