Henkilökuvat

Kylmää, kuumaa ja formulahuumaa

Jukka Pöyhönen harrastaa autojen lisäksi myös keräilyä. -Suomalaista ja saksalaista toisen maailmansodan aikaista tavaraa. Kokoelmista löytyy mm. pitkä Gestapon nahkamantteli.

Jukka Pöyhönen on pyörittänyt ilmastointialan yritystä Aurinkorannikolla reilut 14 vuotta. Vapaa-ajalla mies on omien sanojensa mukaan ”formulahullu”.

 

Puolitoista vuosikymmentä Aurinkorannikolla on tehnyt Jukka Pöyhösestä tutun kasvon monelle alueen suomalaiselle. Samalla Välimeren ilmasto on selvästi myös kalibroinut hänen käsityksensä lämpötiloista. Istumme jutustelemaan aamupäivän auringossa kylpevälle kahvilan terassille. Lämpötila on noin 25 astetta, mutta hetken päästä Pöyhönen toteaa, että tähän tulee viileästi ja vaihdamme paikkaa.

Potkuilla parempaan ilmastoon

Ensimmäisen kosketuksen Aurinkorannikkoon Pöyhönen otti jo vuosina 2001-2002. Silloin hän vietti välivuotta Suomesta ja asenteli parvekelaseja Aurinkorannikolla.

– Silloin minulla oli vielä hyvä työsopimus paperitehtaalle, enkä halunnut ottaa lopputiliä, joten vuoden jälkeen piti palata Suomeen, Jukka Pöyhönen kertoo.

Muutamaa vuotta myöhemmin tilanne kuitenkin muuttui. Työpaikka meni alta, ja siinä oli juuri sopiva sysäys, joka toi Pöyhösen pysyvämmin Espanjaan.

– Maaliskuun 8. päivä vuonna 2006 tuli ilmoitus Voikkaan paperitehtaan sulkemisesta. Soitin saman tien tänne tuttuun parvekelasifirmaan, että tulen syksyllä hommiin.

Suunnitelma oli hyvä, mutta se ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Jotain vielä kiinnostavampaa osui kohdalle.

– Siinä kävi niin, että juhannuksena 2006 päädyin hetken mielijohteesta ostamaan Airtech Finland -ilmalämpöpumppufirman.

Kaupat viimeisteltiin syyskuun alussa ja siitä lähtien Pöyhönen on asunut ja työskennellyt Aurinokrannikolla.

Automies

Vaikka Jukka Pöyhösen päivät kuluvat paljolti asennushommissa, jaksaa hän touhuta työkalujen kanssa myös vapaa-ajalla. Tosin silloin lämpöpumput vaihtuvat autoihin.

– Olen aina tykännyt rassata autoja. Melkein kaikki autot mitä minulla on ollut, olen myös purkanut osiin ja kasannut uudestaan.

Pöyhösen tallista löytyy myös pari melko harvinaista autoa.

– Toinen on vuoden -91 Nissan Micra rättikatolla. Se on edelleen Suomen kilvissä. Niitä on myyty Suomessa vain kaksi.

Toinen Pöyhösen silmäteristä on kenties vielä mielenkiintoisempi.

– Vuoden -99 A-sarjan Mercedes, Häkkinen edition. Niitä tehtiin Häkkisen vuoden -98 maailmanmestaruuden kunniaksi 125 kappaletta. Jokainen on viimeistelty hieman eri tavalla, joten jokainen niistä on tavallaan uniikki, Pöyhönen kertoo.

Näitä menopelejä on koko maailmassa vain 125. Pöyhösellä on myös Mikä Häkkisen nimikkokello, joita on tehty tuhannen kappaleen sarja.

Formulahullu

Autot ovat lähellä Pöyhösen sydäntä myös tallin ulkopuolella. Varsinkin formulat.

– Minähän olen formulahullu, hän toteaa.

Tokihan formulahullulta pitää kysyä, että kuinka monesti hän on kuninkuusluokkaa katsonut paikanpäältä. Sitten alkaakin laskeminen.

– Unkarin kisa 23 kertaa, neljä kertaa Barcelonassa, kerran Valenciassa, kerran Monacossa, kerran Hockenheimissa ja kerran Belgiassa.

Eli nopealla matematiikalla kisoja on kertynyt toistaiseksi 31 kappaletta viidessä eri maassa. Entä mitkä ovat olleet ikimuistoisimpia kisoja?

– No ainakin Häkkisen voitot Unkarissa -99 ja -00. Siihen aikaan Unkarin katsomot olivat aivan sinivalkoisia. Toki olen nähty paikanpäällä myös Räikkösen voiton vuonna -05 ja Kovalaisen voiton vuonna -08.

Myös tarunhohtoinen Monacon GP nousee esiin kohokohtana.

– Siellä oli hieno tunnelma. Mutta onhan se aika kallista lystiä, kun halvimmat katsomoliput maksavat 880 euroa. Itse en kyllä maksanut niin paljoa. Ostan aina liput paikanpäältä, joltain jolle on jäänyt ylimääräinen lippu käsiin, siinä säästää pitkän pennin.

Vaikka kisoja on takana jo yli 30, on suunnitelmissa jo uusi reissu.

– Lokakuussa on tarkoitus mennä Portugaliin, jos sinne nyt vain pääsee, Pöyhönen suunnittelee.

Ei koti-ikävää

Jukka Pöyhösen elämä on asettunut Aurinkorannikolla vietettyjen reilun 14 vuoden aikana niin hyvin uomiinsa, ettei hän koe juurikaan kaipaavansa Suomesta mitään.

– Sukulaiset ja kaverit käyvät täällä, joten heitä ei tarvitse ikävöidä. Jos tulee ikävä suomalaisia tuotteita, niin täältä saa suomikaupoista melkein kaikkea. Niinpä ei tule Suomessa kovin usein käytyä, ehkä noin viiden vuoden välein. Yleensä kun käyn Suomessa, niin siellä on aina kylmä, Pöyhönen hymähtää.

– Viimeksi kävin Suomessa neljä vuotta sitten, tyttäreni häissä.

Tasaisen vauhdin taulukolla miehellä on siis ensi kesänä edessään suomenreissu. Toivotaan lämpimiä säitä.

Kuka?

  • Jukka Pöyhönen
  • 52v
  • Kotoisin Kuusankoskelta
  • Asuu Mijasissa
  • Meneillään 15. vuosi Aurinkorannikolla
  • ”Formulahullu”

 

Mitä pidit jutusta?
+1
123
+1
8
+1
4
+1
11
+1
2
+1
9

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Saanut?

  Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison...
Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Kumpi voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa