Koronaseuranta Uutiset

Koronakriisi etenee Espanjassa nopeammin kuin Italiassa

Toistaiseksi Italia on vielä Kiinan ulkopuolisista alueista pahiten koronaviruksen runtelema. Espanjassa virus kuitenkin leviää tällä hetkellä nopeammin ja laajemmin kuin Italiassa. Tällä vauhdilla Espanja on pian Euroopan pahin koronapesäke.

 

Koronaviruspandemia saapui Italiaan huomattavasti aikaisemmin kuin Espanjaan, joten ymmärrettävästi siellä lukemat niin tartuntojen kuin kuolleidenkin suhteen ovat vielä selvästi Espanjan edellä.

Tiistai-aamun viimeisimpien tietojen mukaan Italiassa on koronatartuntoja noin 64.000 ja Covid-19 -tautiin kuolleita reilut 6.000. Espanjassa vastaavat luvut ovat noin 35.000 ja 2.300.

Näiden päällimmäisten lukujen takaa löytyy tilastoja, jotka näyttävät Espanjan kannalta huolestuttavilta. Näyttää siltä, että Espanjassa koronavirus leviää laajemmalle alueelle ja nopeammin kuin Italiassa vastaavassa vaiheessa pandemiaa.

Maanantain virukseen kuolleiden kokonaismäärä nousi Espanjassa 2.182:een. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuolleiden määrä kolminkertaistui vain kolmen vuorokauden aikana. Tällaisella tahdilla kuolemantapaukset eivät ole lisääntyneet edes Kiinassa tai Italiassa, toistaiseksi pahiten kärsineissä maissa.

Lisää huolta aiheuttaa kuolemantapausten maantieteellinen levinneisyys. Sekä Italiassa, että Espanjassa ensimmäisistä 100 kuolemantapauksista noin 90% sattui kolmen maakunnan alueella.

Nyt Italiassa kuolleita on yli 6.000, mutta edelleen noin 80% kuolemista on tapahtunut saman kolmen maakunnan alueella.

Espanjassa kuolemantapaukset ovat levinneet niin, että reilusta 2.300 kuolleesta vain 65% on ollut kolmen ”pahimman” maakunnan alueella. Alkuperäisten viruspesäkkeiden; Madridin, Baskimaan ja Aragónin jälkeen virus on levinnyt voimakkaasti mm. Kataloniaan Castilla y Leóniin ja Castilla La Manchaan, osin myös Valenciaan.

Asiantuntijat epäilevät yhdeksi syyksi sitä, että Italiassa liikkumista maan sisällä alettiin rajoittaa aikaisemmin ja voimakkaammin kuin Espanjassa.

Espanjassa on myös alueita, joilla kuolleisuus suhteessa tartuntojen määrään on noussut erittäin korkeaksi. Esimerkiksi Castilla y Leónin, Castilla La Manchan ja Valencian alueilla on kullakin karkeasti saman verran todettuja tartuntoja kuin Andalusiassa (noin 2.000). Adalusiassa kuolleita on kuitenkin ”vain” 58, kun Castilla y Leónissa (102), Castilla La Manchassa (145) ja Valenciassa (94) luvut ovat huomattavasti korkeammat. Vastaavaa ilmiötä ei ole nähty Italiassa.

Lähde: El País

Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
66
+1
0
+1
1
+1
4
+1
123
+1
3

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kenen siivellä?

Finnair ilmoitti viikko sitten vähentävänsä lentovuorojaan entisestään lokakuusta alkaen. Ikävästi leikkaukset...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa