Blogi

Korona kirona

 

Mikä on Suomen vaarallisin eläin? Tätä joskus arvuuteltiin tietokilpailussa, ja kun sudet, karhut, hirvet ynnä muut oli todettu vääriksi vastauksiksi, löytyi oikea vastaus ihan toisesta kokoluokasta: Suomen vaarallisin eläin on punkki. Tai oikeammin puutiainen, koska punkki-nimitys pitää sisällään muitakin sontiaisia, kuin vain puutiaiset.

Puutiaisten vaarallisuus ei tietenkään perustus niiden omaan voimaan, vaan niiden levittämiin tauteihin, erityisesti borrelioosiin ja puutiaisaivokuumeeseen. Borrelioosia aiheuttaa bakteeri, puutiaisaivokuumetta virus, eli todelliset vaaranaiheuttajat ovat vielä reilusti punkkejakin pienempiä.

Vaaralliseksi on osoittautumassa myös tällä hetkellä huikeita palstamillejä vetävä koronavirus. Kiinasta hyvää – tai oikeammin pahaa – vauhtia ympäri maailmaa leviävä virus on niittänyt viikatemiehen kaavussa jo pitkälti toistasataa uhria. Tämä on siis tilanne tätä kirjoittaessa torstai-iltapäivänä. En ole kovin yllättynyt, jos lähipäivinä joudutaan laittamaan ainakin yksi nolla lisää.

Voihan siinä tosin käydä niinkin, että tauti saadaan piankin talttumaan. Ainakin rokotteita puuhataan kovaa vauhtia. Suomalaisia on ilahduttanut tieto siitä, että virukseen näyttäisi tehoavan korkea lämpötila ja alkoholi. Epäselvää on vielä, että riittääkö saunan ohella olut, vai pitääkö lauteille ottaa poikkeusolosuhteissa vähän tuimempaa.

Äkkipoika voisi siis vetää sellaisen johtopäätöksen, että saunova suomalaismies olisi aika hyvässä tilanteessa. Vaan eipä olisi äkkipoika oikeassa. Alustavat tutkimukset nimittäin viittaavat siihen suuntaan, että valtaosa koronaviruksen sairastuttamista ihmisistä on ollut keski-ikäisiä miehiä.

Että ollaanko tässä nyt sitten riskiryhmää vai ei?

Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Liikennettä

  Aurinkorannikon liikenne on yksi niistä asioista,joista väännetään peistä, kun keskustellaan...
Kimmo Sahlman

Sinun valintasi

Armokuoleman (eutanasia) hyväksyminen ei pakota sinua kuolemaan. Abortin hyväksyminen ei tarkoita,...

Viikon kysymys

Kiinnostaako Ylen Paratiisi-sarja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa

Varaa saunavuoro: (+34) 646 111 203