Koronaseuranta Uutiset

Kolmas korona-aalto laantuu toista nopeammin

Kolmannen korona-aallon tyrskyt näyttävät laantuvan nopeasti.

Koronapandemian kolmas aalto näyttää näivettyvän huomattavasti edellistä aaltoa nopeammin. Andalusiassa alueella ilmaantuvuusluku tippui 11:ssä päivässä 38%, edellisellä kerralla saman suuruiseen prosentuaaliseen laskuun kului 18 päivää.

 

Edellä mainittu ilmaantuvuuden  prosentuaalinen lasku tapahtui aallon huipulta helmikuun 1. päivä viime perjantaihin, joka oli helmikuun 12. päivä. Viikonlopun ilmaantuvuuslukuja ei ole vielä laskettu, mutta maanantaina on odotettavissa edelleen voimakasta laskua, koska ainakin lauantaina uusia tartuntoja todettiin vähemmän kuin aiempina päivinä.

Kaikkein nopein tartuntojen ja ilmaantuvuuslukujen lasku koettiin keväällä ensimmäisen aallon aikaan. Silloin Espanjaan julistettiin lähes täydellinen ulkonaliikkumiskielto lockdown. Sen vaikutukset näkyivät nopeasti ja tartunnat saatiin kuriin.

Toisen aallon huippu osui loka-marraskuun vaihteeseen. Silloin toimenpiteet oli siirretty Espanjan keskushallinnolta itsehallintoalueille. Andalusia otti tuolloin käyttöön kokoontumis-, liikkumis- ja liiketoimintarajoituksia. Vaikutukset olivat ensimmäistä aaltoa hitaampia, mutta tartunnat saatiin kuriin. Tuolloin otettiin käyttöön myös kuntakohtaiset rajoitteet itsehallintoalueen sisällä. Esimerkiksi Granadassa sovellettiin kaksi viikkoa erittäin tiukkoja rajoitteita, koska siellä tartuntaluvut olivat karanneet käsistä.

Kolmannen aallon huippu alkoi rakentua joulunpyhistä. Korkeimmat tartunta- ja ilmaantumisluvut mitattiin tammi-helmikuun vaihteessa. Rajoituksia kiristettiin joiltain osin, esimerkiksi Málagan ja Marbellan kaupungeissa ei-pakollinen liiketoiminta suljettiin kokonaan. Myös liikkumisrajoitukset kuntien välillä pidettiin tiukkoina.

Kokoontumisia rajattiin neljän hengen ryhmiin ja esimerkiksi ravintoloiden aukioloa säädeltiin uudelleen. Iltamenot jäivät pois, tällä hetkellä ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa klo 18. Kuluneella viikolla alkoholin myyntikielto klo 18:n jälkeen aktivoitiin. Tässä myyntikiellossa suomalaisia hieman hymyilytti se, että kielto koski ainoastaan väkeviä alkoholijuomia, oluet, siiderit ja viinit ovat edelleen saatavilla iltaisinkin ruokakaupoissa.

Rajoitukset ovat aiheuttaneet paljon porua ja vastustusta. Esimerkiksi Málagan pormestari esitti vakavan vetoomuksen ravintola- ja muiden liiketoimintojen avaamisen puolesta. Asiaan saatiinkin jonkinlainen kompromissi, kun luovuttiin tiukasta 14 päivän sulusta. Andalusian johto voi antaa luvan toimintojen avaamiselle, mikäli luvut ovat olleet laskusuunnassa kymmenen päivää peräkkäin. Näin kävi esimerkiksi Málagan ja Marbellan osalta ja eilisestä asti niissäkin ravintolat ovat saaneet olla auki klo 18:n saakka.

Käytetyistä rajoitteista ja toimenpiteistä on monenlaisia mielipiteitä. Fakta on kuitenkin, että luvut ovat laskeneet nopeasti. Pahimmillaan Andalusian ilmaantuvuusluku oli 952 perjantaina se oli enää 584. Suunta on hyvä. On mahdollista, jopa todennäköistä että ilmaantuvuusluvut laskevat suurimmassa osassa Aurinkorannikon kuntia alle 500:n alkavalla viikolla. Jos näin tapahtuu, pääsemme jälleen golfaamaan ja retkeilemään Málagan provinssissa ja nauttimaan herkullista ruokaa kevään lämpenevissä illoissa.

Antti Pekkarinen

Lähteenä käytetty Málaga Hoy -sivustoa.

Mitä pidit jutusta?
+1
203
+1
16
+1
2
+1
7
+1
1
+1
9

Kolumnit

Hannu Korhonen

Käymälänero?

  Nykyisessä yhteiskunnan talouskurimuksessa on hyvä pohtia keinoja valtion kassan parantamiseksi....

Viikon kysymys

Aiotko ottaa korona-rokotteen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa