Blogi Pääkirjoitukset

Kännissä rattiin

Tällä viikolla julkistettiin tutkimus, jonka mukaan suomalaiset suhtautuvat rattijuopumukseen muihin eurooppalaisiin verrattuna tiukemmin. Suomalaiset eivät asennetasolla hyväksy päihteiden vaikutuksen alaisena rattiin tarttumista. Toisaalta asenteet eivät suoraan korreloi käytökseen. Joka kymmenes suomalainen sanoo ajaneensa päihteiden vaikutuksen alaisena.

Erityisesti Etelä-Euroopassa, missä viini on lähes päivittäinen ruokajuoma, asenteet ovat huomattavasti liberaalimmat kuin pohjoisessa. Täällä Espanjassa on enemmän tapa kuin poikkeus, että aterian yhteydessä nautitun puolikkaan viinipullon jälkeen ajetaan kotiin. Aika usein siinä on nautittu myös joku aperitiivi ja kahvin kanssa maittava brandy.

Onnettomuustilastot eivät suoraan kerro päihteiden käytön vaikutuksista tapahtuneisiin onnettomuuksiin, mutta ihan maalaisjärki sanoo, että kännissä kolari syntyy helpommin.

Me suomalaisina emme juurikaan pysty vaikuttamaan espanjalaiseen ajokulttuuriin. Siihen sen sijaan pystymme vaikuttamaan, että pidämme tiukan asenteemme rattijuopumukseen myös täällä etelässä asuessamme. On hienoa integroitua paikalliseen kulttuurin ja oppia paikallisia käytösmalleja. Kännissä ajaminen on kuitenkin sellainen kulttuurinen ilmiö, että sen omiminen ei ole kohteliaisuutta, vaan tyhmyyttä.

Houkutus höllentää omaa asennettaan rattijuopumusta kohtaan on suuri. Tarinat poliiseista, jotka antavat juovuksissa ajavan kuljettajan jatkaa matkaa, mikäli hän lupaa ajaa suoraan kotiin, edesauttavat kynnyksen madaltumista. Niitä tarinoita ei kannata uskoa. Vaikka pitäisivät paikkansakin, ne ovat väärin.

Taksi on Espanjassa kohtuuhintainen kulkuneuvo. Sormi pystyssä on asiasta turha saarnata, mutta taksikyyti voi oman henkesi lisäksi säästää monen ulkopuolisenkin. Taakka pienen lapsen päälle ajamisesta humalassa on turha ja erittäin raskas kantaa.

Pääkirjoitus

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Milloin suunnittelet matkustavasi Espanjaan seuraavan kerran?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa