Blogi

Kahden metrin Suomi?

Emme palaa koronan jälkeen enää vanhaan Suomeen. Tätä toistetaan nyt, mutta mitä se tarkoittaa? Harvempi siitä sanoo mitään, vielä harvempi tietää.

Yksin emme kuitenkaan ole. Kaikkialla muuallakin tulevaisuus on kysymysmerkki. Espanjakin tuntuu toisenlaiselta, mutta kuinka kauan.

Suomessa matka toiseen ihmiseen pitää olla kaksi metriä. Jotkut kuitenkin uskaltautuvat vaikka tanssimaan kotona, kun kukaan ei näe. Soimaan voi laittaa vaikkapa sen ”väliaikaista kaikki on vaan”. Sitä paitsi kahden metrin Suomi on aika lähellä suomalaista mielenmaisemaa. Suomalaisille sopii uusi suuri Euroopan linja, jota korona tukee. KANSALLISVALTIO palaa politiikkaan.

*

Suomessa tähyillään huolestuneena lomautuslukuja. Jotakin pitäisi tehdä, etteivät ne pian muuttuisi työttömyysluvuiksi. Erityisesti palvelualoilla monet yritykset ovat jo menneet nurin.

Toiseksi valtion ja kuntien budjetteja tutkiessa on itku lähempänä kuin nauru. Totuus on kai pakko tunnustaa pian: TYÖTTÖMYYS lisääntyy. Martti Hetemäen työryhmä tekee töitä, kun huulipunahallitus kykenee vain kertomaan, että tarkistamme päätöksiä, jos aika tulee.

Edessä on pitkäaikainen ongelma työvoimasta. Sitä ei tunnu löytyvän Suomessa edes mansikanpoimintaan. Perimmiltään tämä johtuu siitä, että väestön suuri kehityslinja seisoo päällään. Vanhempien – riskiryhmän – määrä lisääntyy, mutta nuorempien ikäluokkien koko pienenee. Siis MAAHANMUUTTAJIA tarvitaan, vaikka kokemus on huono.

*

Nämä raapaisut kertovat edessä olevista vaikeista ajoista. Nyt jos joskus kaivataan uudistuvaa yhteistyötä. Siihen Suomi on harvinaisen altis yhteiskunta. Tuskin missään maassa on niin lojaali kansa kuin Suomessa. Oppositiota myöten ihmiset ovat tyytyväisiä tai ainakin tyytyvät hallituksen ylipitkiin tiedotustilaisuuksiin, joissa kerrotaan etupäässä hyvistä aikomuksista, kun kukaan ei tiedä, mitä edessä on.

Jarmo Virmavirta

Mitä pidit jutusta?
+1
5
+1
1
+1
0
+1
3
+1
1
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa