Viihde

Hapuoja ja Sillanpää – yhdessä jo vuosikymmeniä

Opettaja-oppilas suhde on on kasvattanut molempia osapuolia vuosien varrella. (kuva Henry Aflecht)

Jari Sillanpään Kulku ihmisen -konserttikiertue on ollut valtaisa menestys Suomessa. Loppuunmyydyissä saleissa kansa on ottanut idolinsa vastaan seisten taputtaen. Marraskuun lopussa Sillanpää esiintyy myös Aurinkorannikolla. Hän ja Maija Hapuoja pitävät yhteisen joulukonsertin Fuengirolan Palacio de la Pazissa.

Hapuoja ja Sillanpää ovat vanhoja tuttuja. Tuttavuus alkoi jo paljon ennen Sillanpään menestysvuosia.

-Olin ottanut aika paljon laulutunteja, enkä enää yhtään halunnut lisää sellaista. Yhteinen tuttavamme Vuokko kuitenkin pakotti minut tapaamaan Maijan. Jännitti ihan pirusti mennä ekalle tunnille.

-Muistan sen ensimmäisen kerran ikuisesti. Jari hikoili ja vapisi tullessaan. Aika nopeasti päästiin kuitenkin hyvään vauhtiin ja huomasin Jarin poikkeukselliset lahjat. Vuoden opiskelun jälkeen vein nuoren miehen Nilsiän laululeirille ja sitä kautta hänelle aukesi tie Oulunkylän Pop & jazz konservatorioon.

-Oppilaana Jari oli ja on edelleen tyypillinen huippulahjakkuus, eli ei sieltä ahkerimmasta päästä. Hauskaa meillä on aina ollut laulutunneilla.

Hapuojan ja Oulunkylän koulutus kasvatti Sillanpäästä taitavan tulkitsijan ja pian alkoi menestystä tulla. Hän osallistui kolme kertaa peräkkäin Tangomarkkinoille, sijoittuen vuonna 1993 kymmenen parhaan joukkoon, seuraavana vuonna hän oli jo top kolmosessa ja vuonna 1995 tuli tangokuninkuus. Siitä hetkestä alkoi laulajan ura, joka hakee vertaistaan.

-Maija on ollut aina tiukka opettaja. On ihan positiivisessa mielessä sanottava, että olen aina pelännyt häntä. Ilmeisesti hänen metodinsa ovat toimineet, kun menestystäkin on siunaantunut. Monen Maijan opettaman asian olen ymmärtänyt vasta vuosien jälkeen. Esimerkiksi hengitystekniikkaan liittyviä juttuja on loksahtanut joskus kohdilleen kesken konsertin. Se on jännä tunne, ai tätä se Maija yritti minut saada monta kertaa ymmärtämään.

Maija on joutunut olemaan tiukka opettaja, silti keskinäinen huumori on säilynyt läpi vuosien.

Opettajalla ja oppilaalla on vahva kunnioitus toistensa ammattitaitoon.

-Jos joskus löydätte Maija Hapuojan laulaman version Myrskyluodon Maijasta, se kannattaa hankkia. Monet ovat ne illat, kun olen hieman viiniä nauttien kyynelet silmissä kuunnellut sitä ja vielä myöhään yöllä häiriköinyt Maijaa puhelimitse.

Nyt syksyllä toteutettava Herää joulu konserttisarja ei ole ensimmäinen kerta, kun Hapuoja ja Sillanpää esiintyvät yhdessä.

-Olemme laulaneet yhdessä esimerkiksi minun 50-, 60- ja 70 -vuotispäivilläni. Kuusikymppiset olivat Savoy teatterissa ja olin antanut Jarille tehtäväksi treenata Kähärän Tango yhdelle -kappaleen. Itsepäinen taiteilija ei siitä tykännyt ja kysyi konserttipäivänä eikö hän saisi laulaa Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan. Eihän se sopinut, kun koko konsertti perustui Anne-Mari Kähärän lauluille. Päätimme improvisoida, koska Jari ei ollut harjoitellut laulua, pidimme laulutunnin yleisön edessä. Se oli varmasti paras ohjelmanumero, mitä minun konserteissani on ikinä ollut.

Herää jouluun

Hapuoja & Sillanpää duon konsertissa kuullaan tuttuja ja hieman vieraampia joululauluja. Molemmilla solisteilla on omat numeronsa ja lisäksi ohjelmistossa on useita duettoja.

Hapuoja vieraili Sillanpään konsertissa myös keväällä Sohailin linnassa.

-Aika monipuolinen kattaus tuosta tulee. Ave Mariasta Lumiukkoon ja paljon muuta. Eikä ihan pelkästään suomeksi, olen tätä varten opetellut Adventtilaulun hepreaksi, Sillanpää sanoo.

-Espanjaakin kuullaan, Jouluyö, juhlayö lauletaan paikallisella kielellä Noche de Paz, Hapuoja huikkaa.
Konsertin pianisti-kapellimestarina toimii Anna-Mari Kähärä, viulua soittaa Päivi Hirvonen, selloa Vesa Norilo ja kanteletta Maija Kauhanen.

-Anna-Mari on ollut tiukka kapellimestari. Me solistit olemme olleet välillä helisemässä kun kapu käskyttää ja kertoo miten edetään. Se on hyvä juttu, saadaan valmiimpi kokonaisuus aikaiseksi, Sillanpää toteaa.

Jari Sillanpään ja Maija Hapuojan Joulukonsertti pidetään Fuengirolan Palacio de la Pazissa lauantaina 30.11. klo 19. Liput ovat jo myynnissä, ja niitä saa Centro Finlandian Infosta. Kaikki liput ovat saman hintaisia, ne maksavat 43 euroa.

Netistä lippuja voi tilata täältä: https://www.ticketmaster.fi/event/heraa-jouluun-jari-sillanpaa-maija-hapuoja-anna-mari-kaharan-yhtye-lippuja/268089

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Milloin suunnittelet matkustavasi Espanjaan seuraavan kerran?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa