Lukuaika: Hankkiudu eroon liiasta ilmankosteudesta

Hankkiudu eroon liiasta ilmankosteudesta

Talvi on taas saapunut Aurinkorannikollekin. Täällä se ei niinkään tarkoita lumitöitä tai jäällä liukastelua, mutta sateita on saatu ja saadaan. Sitä myötä myös kosteutta on monessa tuvassa enemmän kuin tarpeeksi.

Vaikka yllä oleva vertaus sisäilman ja valkoviinin välillä on kieltämättä ontuva, on siinä hieman tottakin. Sisäilman kosteudessa sekä liian kuiva että liian kostea on pahasta. Espanjassa liian kuivaa sisäilmaa ei yleensä tarvitse pelätä, mutta liiallista kosteutta on tarjolla helposti.

Muista tuulettaa

- Mainos -

Ennen kuin mietitään sen pidemmälle kosteudenpoistoa koneellisin keinoin, kannattaa muistaa että yksinkertaisin tapa poistaa kosteutta sisäilmasta on tuulettaminen. Tästä muistuttavat myös Aurinkorannikolla ilmastointilaitteita asentavan Airtechin yrittäjät Jukka Pöyhönen ja Mikko Laaksonen.

– Parikymmentä minuuttia päivässä ovet tai ikkunat auki tekee jo paljon. Tuulettaa kannattaa tietysti mieluiten silloin kun aurinko paistaa tai päivä on muuten lämpimimmillään.

Airtechin yrittäjät Jukka Pöyhönen ja Mikko Laaksonen suosittelevat kosteuden poistoon ilmalämpöpumppua ja tuulettamista.

Tämä on tärkeää myös siksi, että Espanjassa asunnoissa ei välttämättä ole minkäänlaista ilmastoistia.

Koneilla voi kuitenkin merkittävästi parantaa asuinmukavuutta myös tässä suhteessa.

Lämmitys

Yksi yleinen tapa hallita sisätilan kosteutta on tietysti lämmittäminen. Se toimii silloinkin, kun esimerkiksi kaatosateet tekevät ilmasta niin kostean, ettei tuulettaminen auta.

– Kun lämpötila nousee, ilman suhteellinen kosteus laskee, muistuttaa Pöyhönen.

– Ja kun sisällä pidetään tasainen lämpö, myös rakenteet pysyvät lämpiminä. Silloin esimerkiksi ulkoseinän läpi ei pääse kosteus tunkeutumaan sisälle, Laaksonen lisää.

- Mainos -

Lämmittää voi tietysti erilaisilla keinoilla. Ilmalämpöpumppu on luonnollisesti käytössä edullisempi kuin esimerkiksi sähköpatteri. Jos pumpun asentaminen ei syystä tai toisesta kuitenkaan tule kyseeseen, on patteri ihan hyvä vaihtoehto. Molemmissa pätee sama periaate: ne kannattaa pitää jatkuvasti päällä, ja säätää tehoa tarpeen mukaan.

Kaasulämmittimet sisäkäytössä saavat Airtechin miehiltä tyrmäyksen.

– Ne on tarkoitettu ulkokäyttöön, esimerkiksi terassien käyttöön. Kaasulämmitin tuottaa myös niin paljon kosteutta, että siitä on sisällä enemmän haitta kuin hyötyä.

Kosteudenpoisto

Monissa ilmalämpöpumpuissa on myös erillinen toiminto kosteudenpoistolle. Silloin pumppu ei lämmitä huoneilmaa, itse asiassa päinvastoin.

– Jotta kosteuden saa kondensoitumaan ilmasta, pitää sisäyksikön kenno jäähdyttää noin pari astetta huoneilmaa viileämmäksi. Sitten kondenssivesi johdetaan poistoputkea pitkin ulos, Pöyhönen selventää.

Ilmankuivain kerää kosteuden erilliseen astiaan.

Samalla periaatteella toimivat myös ns. ilmankuivaimet. Toisin kuin ilmalämpöpumput, ilmankuivaimet ovat yleensä vapaasti siirreltäviä laitteita, jotka keräävät poistamansa kosteuden vesisäiliöön, joka pitää manuaalisesti tyhjentää. Tosin monissa ilmankuivaimissa on myös mahdollisuus johtaa vesi suoraan letkua pitkin pois.

Kosteuden poistaminen sisäilmasta parantaa ilmanlaatua ja auttaa pitämään homepilkut poissa. Sen lisäksi se tekee sisäilmasta myös miellyttävämmän tuntuista, vaikkei sitä suoranaisesti lämmitäkään. Jokainen ymmärtää, että kun saunassa heitetään löylyä, ilma tuntuu kuumemmalta kun sen kosteus lisääntyy. Sama toimii käänteisesti viileässä ilmassa. Mitä kosteampaa viileä ilma on, sitä kylmemmältä se iholla tuntuu.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...