Hyvinvointi

Granaattiomena on todellinen terveyspommi

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Granaattiomenan siemenistä valmistetaan myös elintarvikevärinä käytettävä grenadiini.

Jos omena päivässä pitää lääkärin loitolla, niin granaattiomena huolehtii että tohtori myös pysyy etäällä.

 

Espanjassa ollaan siinäkin suhteessa erinomaisessa tilanteessa, että täällä kasvaa yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä, nimittäin granaattiomena. Tämän terveyspommin satokausi alkaa syyskuulla ja jatkuu marraskuuhun, joskus jopa joulun tienoille.

Granaattiomenan asemasta Andalusiassa voi mainita vaikkapa sen, että Granadan kaupunki saattaa hyvinkin olla kuuluisa Alhambran huikeasta linnasta, mutta nimensä se on saanut granaattiomenoista.

Granaattiomena on melkoinen taideteos jo ulkonäöltään. Sen punaiset siemenet saavat värinsä runsaista sisältämistään antioksidanteista. Näihin sisältyvät muun muassa flavonoidit, kuten antosyaanit, kversetiini ja fenolihapot. Lisäksi granaattiomenassa on polyfenoleja. Antioksidanttien ohella granaattiomena sisältää runsaasti kaliumia, C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa.

Granaattiomenan terveysvaikutuksiin on uskottu jo kauan ennen kuin nykytiede on niitä voinut mitata. Nykyään yli 250 tieteellistä tutkimusta osoittaa, että granaattiomenalla voidaan vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien, joidenkin syöpien ja niveltulehdusten hoitoon.

Granaattiomenalla on havaittu positiivisia vaikutuksia mm. seuraaviin asioihin:

Ikääntymisen vaikutukset. Nimenomaan granaattiomenan sisältämät antioksidantit ovat omiaan hidastaa sellaisia ikääntymisen vaikutuksia kuin ihon kimmoisuuden väheneminen ja ryppyjen syntyminen.

Vastustuskyky. Runsas C-vitamiini tekee granaattiomenasta tehokkaan vastustuskyvyn buustaajan. Näyttää myös siltä, että granaattiomena heikentää joidenkin bakteerien ja virusten kasvua elimistössä.

Nivelrikko. Granaattiomenan sisältämät polyfenolit ja ellagiinihappo suojaavat nivelrikolta.

Syöpien hoito. Tutkimusten mukaan granaattiomena voi hidastaa monien syöpälajien etenemistä. Teho näyttää tulevan esiin selvimmin mm. eturauhas-, rinta- ja ihosyöpien hoidossa.

Erektiohäiriöt. Tässä suhteessa tulokset ovat vielä alustavia, mutta esimerkiksi kaneille tehdyissä kokeissa näytti siltä, että granaattiomenan verenkiertoa parantavat vaikutukset ulottuivat myös sukupuolielinten toimintaan.

Muistihäiriöt. Näyttää siltä, että granaattiomena auttaa parantamaan sekä verbaalista että visuaalista muistia. Granaattiomenalla näyttäisi voivan myös estää tai hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa