Fuengirola on suomalaisten rakastama rantakaupunki Espanjan Aurinkorannikolla, joka erottuu edukseen paitsi hiekkarantojensa, myös ravintolatarjontansa ansiosta.
Mercadonan ja kodin väliä suhatessa saattaa unohtua, että monet Fuengirolan ravintolat ovat saaneet tunnustusta arvostetuilta gastronomia-alan kansainvälisiltä oppailta, kuten Michelin ja Repsol.
Málagan maakunnan alueella meri on alati läsnä, ja siksi ruokalistojenkin tähdet ovat tuore kala ja äyriäiset.
Fuengirolan Paseo Maritimo Rey de España -rantakadulla sijaitsee kymmenittäin perinteisiä chiringuitoja eli pieniä rantaravintoloita, joissa on vuosikymmenten historia. Näissä tarjoillaan paitsi paikallista kalaa ja mereneläviä, myös autenttista välimerellistä tunnelmaa.
Kesäkuukausina niistä ei ole välttämättä helppoa löytää vapaata pöytää, mutta makuelämys korvaa vaivan. Erityisesti espetot (grillatut sardiinivartaat), boqueronet (sardellit) ja calamares (mustekalat) ovat suosittuja ruokalajeja. Samoin tietysti erilaiset tuorekalat.
Lue myös: Espanjassa on jo lähes 300 Michelin-ravintolaa
Los Marinos José on ikoninen Michelin-menestyjä
Carvajalin rannalla sijaitseva Los Marinos José on tunnettu paitsi huippuraaka-aineistaan, myös vaikuttavasta esillepanostaan. Michelin kuvaa ravintolan ”aina yllättävää esittelyaluetta”, jossa tuore kala ja äyriäiset herättävät huomiota.
Ravintolalla on myös puolilasitettu terassi, joka tarjoaa suojaisan ympäristön aterioinnille lähellä merta.
Michelin suosittelee erityisesti Motrilin katkarapuja (quisquillas), Huelvan jättikatkarapuja (langostinos) sekä kuuluisia punaisia katkarapuja (gambas rojas).
Lue myös: Kalaravintola Fuengirolassa valittiin Euroopan parhaaksi – veljekset pyydystävät itse merenelävät
Chiringuito Oasis tarjoaa meriherkkuja rannalla
Toinen Repsol-oppaassa mainittu helmi Fuengirolassa on Chiringuito Oasis, jota kuvataan ”meren äärellä sijaitsevaksi rauhan tyyssijaksi, jossa voi nauttia Välimeren parhaista mauista”.
Tarjolla on boqueroneja, gambas cristal -katkarapuja, erilaisia riisiannoksia, grillattuja ja uunissa kypsennettyjä kaloja kuten pargo (meriahventa), vaskikalaa ja rodaballoa (piikkikampelaa). Myös lihavaihtoehtoja löytyy.
Historiallista charmia kaupungin sydämessä
Keskustassa, Chinorrosin aukiolla, sijaitsee Casa Colón, jonka Repsol-opas suosittelee. Kyseessä on rento gastrobaari, jossa yhdistyvät historia ja hyvä ruoka. Sen laadukkaat raaka-aineet ja välitön ilmapiiri saavat ylistystä. Hintataso on kohtuullinen: esimerkiksi pil pil -ravut valkosipuliöljyssä maksaa 16 euroa ja grillattu, tuore meribassi-annos (lubina) 25 euroa.
Illanviettopaikaksi suositellaan yli kymmenen vuoden historian omaavaa Speakeasy Jazz Club & Cocktails -baaria, jonka cocktaileja kuvataan ”Fuengirolan parhaiksi”.
Gourmet-tason tähdittäjä: Sollo
Todellista fine dining -elämystä etsivälle Fuengirolasta löytyy myös yhden Michelin-tähden ravintola: Sollo. Ravintola sijaitsee Reserva del Higuerónin asuinalueella ja tarjoaa upeat näkymät Välimerelle. Avoin keittiö mahdollistaa ruokailijoille kurkistuksen kulinaristisen taiteen ytimeen.
Keittiömestari Diego Gallegosin suunnittelema ravintola tunnetaan erityisesti tuotantotavastaan, jossa yhdistetään jokikalojen kasvatus ja vihannesten viljely suljetussa symbioottisessa järjestelmässä. Peräti 90 prosenttia raaka-aineista tulee ravintolan omasta tuotannosta.
Sollo tarjoaa maistelumenun, joka yhdistää modernin ja tasapainoisen keittiön, Välimeren tuotteet, omaan tuotantoon perustuvat raaka-aineet ja eteläamerikkalaiset vivahteet. Maistelumenu maksaa 180 euroa (kesäkuu 2025).
Michelin kehuu Gallegosin ruokaa innovatiiviseksi ja vastuulliseksi ruokaelämykseksi, joka katsoo tulevaisuuteen.