Henkilökuvat Matkailu

Fillarimummo saapuu Fuengirolaan – Seremoniat Reflassa

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Torreviejassa Fillarimummo otettiin sankoin joukoin iloisesti vastaan. (Kuvat: Rauni Hietasen albumi)

Rauni Hietanen täytti toukokuussa 60 vuotta. Hän sai keväällä myytyä matkailuyrityksensä ja nyt oli aika tehdä jotain ihan muuta. Hän nimesi itsensä Fillarimummoksi ja lähti polkemaan yli 5000 kilometriä Lieksasta Fuengirolaan.

Nyt tuo matka on taitettu ja Fillarimummo on väsynyt, mutta onnellinen.

-Onhan tässä nyt aika erikoinen olo. Vähän kun työttömän päivää viettäisi. 70 päivää olen herännyt joka aamu ”töihin” ja lähtenyt polkemaan, nyt ei enää tarvitse, Hietanen huokaa.

Tavoitimme Fillarimummon torstaiaamuna. Hän oli tuolloin Rincón de la Victoriassa, 16 kilometriä Málagan itäpuolella. Ajourakka on siis takana, jäljellä on enää lyhyt rantapyöräily Málagaan ja siitä illaksi Fuengirolaan.

Kunniavieraana konserttiin

-Minut kutsuttiin illaksi Örisevien konserttiin kunniavieraaksi. Onhan se hienoa päättää raskas matka oikein kunniavieraana.

Varsinaiset tulojuhlat Fuengirolassa pidetään perjantaina klo 15 ravintola Uusi Reflassa.

-En yhtään tiedä mitä sinne on suunniteltu. Minä saatan kertoa jotain älyttömiä juttuja.

Fillarimummo aikoo viihtyä Aurinkorannikolla ainakin reilun viikon.

-Pyysivät käymään lauantaina 4.12. Palsanmäkien huutokaupassa Kukossa. Kyllähän minä sielläkin piipahdan, sitten voisi lennähtää jo takaisin kotiin.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Välillä Fillarimummo ajeli rantateitä, välillä tuulisia vuoristopolkuja.

Fillarimummolle kertyi matkaa reissullaan yhteensä 5150 kilometriä. Pyörän satulassa hän oli 70:nä päivänä. Siitä nopeasti laskien tulee päivää kohti reilut 73 kilometriä, eli melkoisia taipaleita Fillarimummo on enimmillään polkenut. Kovin montaa lepopäivää hän ei itselleen suonut, Fuengirolaa kohti ajettiin määrätietoisesti.

Karttaongelmia

Koko matka sujui pääosin positiivisissa tunnelmissa. Google maps aiheutti välillä ikäviä yllätyksiä.

-Belgiassa Google ohjasi minut keskelle perunapeltoja. Aika ihmeissäni siinä pottujen keskellä olin, että minnekähän suuntaan lähtisi. Samoin täällä eteläisessä Espanjassa karttaohjelma vei minut pienille kärrypoluille kasvihuoneiden väliin. Siinä oli melkoinen homma löytää itsensä hotellille, varsinkin kun pimeä pukkasi päälle.

Maisemia Fillarimummo tietysti pyörän satulasta katseli paljon. Eniten mieleen ovat jääneet Välimeren rantatiet Ranskassa ja Espanjassa.

-Eilenkin oli melko palkitsevaa, kun kiipesin pyörää työntäen tänne Rincón de la Victoriaan. Mäki oli raskas, mutta avautuva merimaisema ja vuoret kyllä palkitsivat matkalaisen.

Ei kulttuurimatka

Maisemien lisäksi Fillarimummo ei mitään varsinaisia nähtävyyksiä juurikaan ole matkallaan kiertänyt.

-Eihän sitä saunareissulla tai lenkilläkään tule hikisenä mieleen mennä mitään kulttuurinautintoja etsimään. Se minkä ajaessa näin, riitti minulle, yleensä olin jo aika poikki kun pääsin päiväetapin loppuun. Kulttuurimatkailulle täytyy löytää toinen ajankohta.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Ajohanskat kestivät Lieksasta Espanjaan, mutta eivät aivan Aurinkorannikolle saakka.

Mikäpä sitten oli matkan parasta antia Fillarimummolle? Vastaus on melko yllättävä.

-Suomalaiset. Minä kun en ulkomaankieliä juuri puhu, olisin joutunut yli kaksi kuukautta olemaan mykkänä, jos en olisi tavannut matkalla runsaasti suomalaisia. Onneksi meitä löytyi lähes kaikkialta Euroopasta. Nytkin olen saanut Fuengirolasta niin paljon yhteydenottoja, että on kuin kotiin tulisi, se on mukavaa.

Yksi asia on Fillarimummoa erityisesti Euroopassa ihmetyttänyt.

-Tämä EU tuntuu olevan yksi maa. Maiden rajoja ei edes huomaa. Belgiassakin kysyin, että milloin se raja tulee vastaan, kun kartan mukaan pitäisi olla jo hyvin lähellä. Vastaus oli, että rouva on jo muutama kilometri sitten ylittänyt valtion rajan. Minä olen elämäni asunut Venäjän rajan tuntumassa Lieksassa ja siellä kyllä tiedetään, mitä rajavartiointi on, Fillarimummo nauraa.

Fillarimummon matkaa seurasi Facebookissa lähes 15.000 ihmistä. Lisäksi hänen matkastaan raportoitiin YLE:n kanavilla ja monissa muissa suomalaisissa medioissa.

Antti Pekkarinen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa