Uutiset

Etäkoulu Kulkuri perustaa e-kirjaston ulkosuomalaislapsille

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

(Kuva: Pixabay)

Etäkoulu Kulkuri perustaa ulkomailla asuville suomalaislapsille tarkoitetun e-kirjaston. Kulkurilla on oppilaita myös Aurinkorannikolla.

Etäkoulu Kulkuri perustaa ulkomailla asuville suomalaislapsille tarkoitetun e-kirjaston. Kulkurilla on oppilaita myös Aurinkorannikolla.

Kopioston ja Suomen Kulttuurirahaston yhteinen Lukuklaani-hanke lahjoitti 602.000 euroa ala- ja yhtenäiskoulujen koulukirjastoille. Toiseksi suurimman palkinnon sai Etäkoulu Kulkurin e-kirjastoprojekti, joka sai Lukuklaanilta 15.000 euron tuen. Lukuklaani on lasten lukemista edistämään tarkoitettu hanke.

– Palkinnon turvin perustamme Unelmien Kulkurikirjaston, josta ulkomailla asuvat oppilaat voivat lainata suomalaisia e-kirjoja, kertoo koulunjohtaja Tuija Tammelander.

Suomenkielisen kirjallisuuden saatavuus on tärkeää, jotta ulkomailla asuvat lapset saavat kosketuksen suomenkieliseen kulttuuriin ja suomen kieleen.

– Etäkirjasto mahdollistaa sen, että Suomen rajojen ulkopuolellakin asuvat lapset voivat innostua kirjoista ja lukemisesta. Ennen kaikkea e-kirjasto mahdollistaa suomen kielen ja kirjallisuuden kursseilla työtavan, jossa oppilaat jakavat saman lukukokemuksen, keskustelevat kirjasta ja tekevät siihen liittyviä tehtäviä, Tammelander tiivistää.

Kulkurin tavoitteena on avata e-kirjasto ensi lokakuussa. Lahjoituksen turvin Kulkuri saa maksettua tarvittavat e-kirjalisenssit kahdeksi lukuvuodeksi.

18 oppilasta Espanjassa

Etäkoulu Kulkuri järjestää ulkomailla asuville suomalaislapsille suomenkielistä opetusta esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan saakka. Tarjolla on esiopetusikäisille äidinkieltä sekä ala- ja yläkoululaisille kaikkia pakollisia aineita. Päättötodistuksensa oppilaat saavat Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulusta.

Kulkurilla on yli 400 oppilasta ympäri maailmaa. Espanjassa asuu 18 kulkurilaista.

– Osoitteiden perusteella en osaa sanoa tarkasti kuinka moni Espanjassa asuvista oppilaistamme asuu nimenomaan Aurinkorannikolla mutta arvelisin, että suurin osa, Tammelander tuumii.

Aurinkorannikolla suomenkielisen kirjallisuuden saatavuus on useiden suomalaistoimijoiden ansiosta parempi kuin monessa muussa maassa.

– Suomenkielisen kirjallisuuden saaminen ulkomaille on haaste erityisesti silloin, kun asutaan maissa, joihin posti kulkee epävarmasti tai ei lainkaan. Kirjojen hankintaa voivat osaltaan rajoittaa kalliit postituskulut. Suomalaiskirjastoista voi lainata e-kirjoja myös ulkomaille suomalaisella kirjastokortilla, mutta läheskään kaikilla ulkomailla asuvilla lapsilla sitä ei ole, Tammelander selvittää.

Lukuklaani-hankkeen jakamista lahjoituksista suurimman, 20.000 euron tuen sai vantaalaisen Kaivokselan idea sukellusvenekirjastosta. Lisäksi kuusi koulua palkittiin 10 000 euron lahjoituksilla ja yli 270 koulua 1.000–5.000 euron lahjoituksilla.

Marena Ahonen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa