Pikauutiset

Espanjan uutiskatsaus 23.1.2020

 

Gloria -myrskyn jäljiltä on hieman sekavaa tietoa muun muassa uhrimäärän suhteen. Viimeisimmät paikallistiedot kertovat jopa kahdeksan henkilön kuolleen. Neljä henkilöä lienee ainakin kateissa.

Málagan kulmille on annettu säävaroitus kovien sateiden vuoksi täksi päiväksi. Alustavien tietojen mukaan vettä voi tulla jopa 30 litraa tunnissa per neliö.

Espanjan virallinen minipalkka nousee tasolle 950 euroa kuussa. Aiempi oli 900 euroa ja kokoaikaiselle työntekijälle palkka tulee maksaa 14 kertaa vuodessa. Minimipalkalla tarkoitetaan euromäärää, joka tulee työntekijälle noin 40 tunnin viikoittaisesta työpanoksesta. Tuntityötä tekevien minimipalkka on tästä päivästä eteenpäin 7,04 euroa, mutta sen tarkka määrittämine on vielä auki, koska sitä koskevaa lakia ei ole ilmeisesti täsmennetty tarpeeksi. Vuonna 2016 minimipalkka oli vielä 655,20 euroa kuussa, joten nousua voidaan pitää prosentuaalisesti varsin kovana.

Kommentti: Uudet määräykset palkkojen suhteen ovat hieman outoja, sillä ne on säädetty takautuvasti. Eli jo maksetut palkat täytyy oikaista vastaamaan uusia määräyksiä. Hotellisektorille aiheutunee pelkästään palkkojen oikaisusta miljoonien lisäkulut.

Eilen uutisoitiin Santander pankilla menevän hyvin. Huonosti ei mene Bankinterillakaan. Pankki uutisoi eilen tehneensä viime vuonna noin puolen miljardin euron tuloksen.

Granadassa eläkkeellä ollut 76-vuotias mies tappoi 74-vuotiaan vaimonsa heidän kotinsa keittiöön ilmeisesti keittiöveitsellä.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Mitä pidit jutusta?
+1
3
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kenen siivellä?

Finnair ilmoitti viikko sitten vähentävänsä lentovuorojaan entisestään lokakuusta alkaen. Ikävästi leikkaukset...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa