Pikauutiset

Espanjan uutiskatsaus 1.10.2019

 

Suomessa ekonomiaan keskittyneet lehdet ovat alkaneet noteerata Espanjan talouden katastrofaalisen tilan ja sen hallinnon lamaantumisen. Huolta aiheuttaa eniten Espanjan kyvyttömyys saada julkista velkaansa aisoihin ja tämän pelätään aiheuttavan taloudellisia ongelmia koko EU:n alueelle.

Kommentti: Toisin kuin Suomessa kirjoitetaan, Espanja ei käsittääkseni elä viime vuoden budjetilla vaan viime vuoden budjetin kopiolla. Tämä on seurausta siitä, ettei uutta hallitusta ole saatu aikaan.

 

Suomessa on saanut laajaa julkisuutta väite, jonka mukaan OP:n pankkikortit eivät jatkossa toimisi Espanjassa. Ilmeisesti korteilla saa kuitenkin nostaa rahaa pankkiautomaateilta kuten ennenkin, joten hyperventiloinnit asian tiimoilta ovat osin turhia.

 

Espanjassa vieraili elokuuhun loppuun mennessä noin 58 miljoonaa turistia. Turistit kuluttivat keskimäärin oleilunsa aikana 1162 euroa, joten vaikutus kansantalouteen on melkoinen.

 

Julen-pojan oikeudenkäyntisaagassa on taas päästy otsikoihin. Nyt pohditaan tuomarien julkisesti esittämien tunteellisten osanottojen mahdollista vaikutusta puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Keskeinen seikka, joka on tällä hetkellä keskiössä, on se ketkä kaikki ovat tietäneet kuuluisan ”kaivo-onkalon” olemassaolosta ja ketkä eivät.

 

Espanjan ja Aurinkorannikon hotellijärjestöillä on tällä hetkellä pahasti ”sangriat” ja ”kivennäisvedet” sekaisin. Järjestöt väittävät yhtä aikaa ettei Thomas Cookin konkurssi vaikuta mitenkään Aurinkorannikon turismiin, koska kalastelevat ulkomaista pääomaa investoinneilleen ja samaan aikaan halutaan tukia valtiolta ja EU:lta koska sadat hotellit ovat menossa konkurssiin.

 

Santarder laskee tänään liikkeelle ensimmäisen ns. vihreän joukkovelkakirjan, suuruudeltaan noin miljardi euroa.

Kommentti: Jos jotakuta ihmetyttää mistä on kysymys, niin vastauksen löytää googlettamalla ilmiön nimeltä ”Greenwashing”.

 

Espanjan viranomaisten mukaan maassa on tällä hetkellä virallisia listeriatartunnan saaneita potilaita vain 10. Málagassa heitä on 2 sairaalahoidossa.

Kommentti: Paljonkohan on niitä, jotka eivät tiedä olevansa ”taudinkantajia”…

 

Espanjassa avioerojen määrä on hienoisessa laskussa. Vuositasolla eroja tulee noin 90-100 tuhatta kappaletta.

 

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Jäätkö kaipaamaan linnanjuhlia?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa